Prijzen van brandstof, gas en elektriciteit zullen stijgen in Cuba

De Cubaanse minister van Financiën en Prijzen, Vladimir Regueiro, liet vandaag weten dat de prijs van brandstoffen vanaf februari zal stijgen, terwijl de waarde van vloeibaar gas en elektriciteit in maart zal stijgen.

In een toespraak op de nationale televisie legde Regueiro uit dat het algemene doel van de maatregelen is om de voorwaarden te scheppen om de gehele economische prestatie van het land nieuw leven in te blazen en om de waarde van de prijzen van producten en goederen te actualiseren.

Deze prijscorrectie, vervolgde hij, komt tot uiting in een verlaging van de subsidies uit de staatsbegroting en herinnerde eraan dat de uitvoering van de maatregelen progressief zal zijn en dat de gevolgen voor de verschillende economische sectoren zullen worden geëvalueerd om de effecten te verzachten.

Foto: Prensa Latina

De minister van Energie en Mijnbouw, Vicente de la O, wees erop dat de maatregelen verschillende doelstellingen hebben. In het geval van brandstoffen is het de bedoeling om de subsidie voor toerisme af te schaffen, de commercialisering te reguleren en inkomsten uit de verkoop te gebruiken om meer brandstoffen te kopen.

Ondertussen is de verhoging van de elektriciteitsrekening met 25 procent voor consumenten van meer dan 500 kWh bedoeld om besparingen te bevorderen, als een van de manieren om het nationale elektrische systeem in stand te houden en stroomuitval te verminderen.

Ondanks deze verhoging wordt het elektriciteitstarief volledig gesubsidieerd, merkte de minister op. De la O illustreerde dat het energieverbruik in 2023 met 10,8 procent is gestegen ten opzichte van 2022, waarbij de residentiële sector de grootste verbruiker is met 61 procent, terwijl de andere sectoren 39 procent voor hun rekening nemen.

Hij specificeerde dat van de 4.078.909 residentiële klanten slechts 107.570 verbruikers zijn van ongeveer 500 kilowatt per uur. Verwijzend naar de verhoging van de prijs van vloeibaar gas, wees hij erop dat het doel is om de subsidie af te schaffen.

Bron: Prensa Latina

Blijf op de hoogte. Schrijf je in op onze nieuwsbrief.

Restez informé. Abonnez-vous à notre newsletter.