65 jaar Cubaanse Revolutie

Op 1 januari 1959 was de Revolutie op Cuba een feit. 65 jaar al zorgt ze voor een eiland met gratis gezondheidszorg voor alle inwoners en een uitstekend onderwijsniveau.

De Cubaanse Revolutie startte al veel vroeger met het ontstaan van de 26 juli beweging, onder leiding van Fidel Castro. Zij trokken de Sierra Maestra in om van daar uit de Cubaanse dictator Batista – die de macht had in Cuba met steun van de VS- het vuur aan de schenen te leggen.

Ondanks de economische blokkade tegen het eiland ingesteld in 1962 wist Cuba zich te ontwikkelen tot koploper in klimaatadapatie en ook op gebied van ontwikkeling van geneesmiddelen. Zo was Cuba het eerste land van het Globale zuiden dat een eigen vaccin had ontwikkeld tegen het Coronavirus. Het aarzelde niet om het patent te delen en de vaccins uit te voeren naar partnerlanden in het globale zuiden. Dankzij het Cubaans vaccin konden wereldwijd 100.000 en mensen geholpen worden.

De Cubaanse Revolutie is een internationalistische Revolutie: Het biedt met zijn artsen en medisch personeel overal in de wereld hulp. Zo ook in Italië tijdens de covid-pandemie. Cuba stuurde duizenden artsen naar Venezuela en Brazilië maar ook naar Algerije enz. Palestijnse studenten geneeskunde kunnen in Havana kosteloos een opleiding tot arts volgen.

Fidel Castro de historische leider van de Revolutie bereide zijn land zoveel mogelijk voor op het socialisme. Eén van de eerste maatregelen van de jonge Revolutie werd de alfabetiseringscampagne. Leraren en studenten trokken naar de kleine steden en de kleinste dorpen om er de bevolking te leren lezen en schrijven.

Eén van de eerste maatregelen van de jonge Revolutie was de alfabetiseringscampagne


We kunnen niet over de Revolutie spreken zonder de wurgende blokkade te benoemen:

De economische blokkade tegen het eiland, blijft tot op de dag van vandaag zijn tol eisen. Medicatie voor kankerpatienten mag niet naar Cuba uitgevoerd worden. Scholen kunnen moeilijk voorzien worden van moderne computer: Een besturingssysteem zoals Windows mag strikt genomen niet gebruikt worden voor Cubaanse pc. Cuba wordt uitgesloten van het internationale betalingssysteem SWIFT. De voorbeelden van blokkademaatregelen zijn intussen eindeloos.

Cuba al 65 jaar lang een alternatief voor het neoliberale kapitalisme.

Een eiland dat kiest om zijn inwoners op de eerste plaats te zetten en niet de belangen van de grote multinationals te volgen. Een land dat kiest voor internationalisme boven de productie van oorlogswapens. Een Revolutie die bezig is met ontwikkeling en behoud van de natuurlijke rijkdommen van Cuba, door herbebossing, aanleggen van Mangroves, uitbreiden van natuurgebieden enz.

Cuba is een land dat zeer belangrijk is om het neoliberale idee van er is geen alternatief en het einde van de geschiedenis te doorbreken. Meer en meer landen in het globale zuiden zien dat deze koers hen de beste kansen geeft om de uitdagingen op vlak van onderwijs, gezondheidszorg en klimaatverandering aan te pakken. Kortom Cuba toont de wereld dat een alternatieve maatschappij mogelijk is.

Daarom blijft Cubanismo.be ook in 2024 de Cubaanse Revolutie volop steunen. We beginnen er nu vrijdag aan met het verschepen van onze container vol medisch materiaal en andere spullen die de Cubanen hard nodig hebben.

Blijf op de hoogte. Schrijf je in op onze nieuwsbrief.

Restez informé. Abonnez-vous à notre newsletter.