In Cuba krijgt de jeugd een centrale rol

Jongeren zijn belangrijk in de Cubaanse maatschappij. Veel jongeren in Cuba zijn actief in één van de massa-organisaties voor de jeugd. De belangrijkste is de UJC. De UJC is de vereniging van jong communisten in Cuba.

In Havana is het congres van de UJC bezig. De jongeren van tussen de 15 en 30 jaar oud komen samen voor hun twaalfde congres. De organisatie blijft jongeren samenbrengen die dialogeren, debatteren en oplossingen aandragen voor de problemen waar de revolutie voor staat. De UJC staat middenin het democratische debat in Cuba. Uit het congres volgen dan de belangrijkste prioriteiten waar de UJC op zal inzetten de komende periode.

“Het zal niet gemakkelijk zijn, het zal niet gemakkelijk zijn, want een jonge communist zijn betekent geen voorrecht van welke aard dan ook, maar integendeel: een jonge communist zijn betekent opoffering” Dit is wat opperbevelhebber Fidel Castro Ruz op 4 april 1962 tegen een menigte jonge rebellen zei bij de oprichting van de UJC.

Het begeleiden van de uitvoering van het alomvattende beleid voor de zorg voor kinderen, adolescenten en jongeren; de bevordering van patriottische waarden; de verdediging van de rechten van jongeren; evenals de ideologische voorbereiding van de nieuwe generaties…, allemaal in een context waarin er een toenemende aanwezigheid is van jongeren in de leidende organen van de samenleving, zijn vitale kwesties die zullen worden geanalyseerd tijdens het congres, waarin, nogmaals, de slogan luidt: Wat kunnen we nog meer doen voor Cuba?

Blijf op de hoogte. Schrijf je in op onze nieuwsbrief.

Restez informé. Abonnez-vous à notre newsletter.