Wat is er aan de hand in Cuba?

De situatie op Cuba is momenteel zeer moeilijk. Er zijn tekorten op het eiland en ook de stroompannes vooral in het Oosten van het eiland is de situatie precair met naast de pannes ook een tekort aan bepaalde levensmiddelen. De hoofdoorzaak voor die tekorten zijn de blokkade en de aanhoudende economische crisissen die het eiland hard raken. Wat is er nu echt aan de hand op het eiland?

Destandaard schreef een artikel over de groeiende tekorten en de hyperinflatie op Cuba. Wat journalist Lode Delputte vergeet de vermelden is echter het volledige plaatje. Wij proberen met Cubanismo.be met de info die we ontvangen via verschillende bronnen een genuanceerd en duidelijk beeld te geven over de situatie op Cuba.

Het klopt dat de prijzen voor brandstof enorm zijn gestegen: maar voor wie?

De prijzen voor brandstof en elektriciteit zijn enorm gestegen, maar enkel voor grootgebruikers : De grootverbruikers van elektriciteit zo’n 20 procent van de verbruikers gebruiken veel grotere hoeveelheden stroom. De prijzen voor die grootverbruikers stijgen nu met ongeveer 25 procent. De prijsstijging heeft als eerste doel: verspilling tegengaan.

Tekort aan voedingsmiddelen: melkpoeder, eieren enz?

Cuba blijft voor een belangrijk deel van haar voedselproductie afhankelijk van import. Cuba is hiervoor verplicht om te betalen met buitenlandse valutta. Hiervoor moeten er dus voldoende inkomsten zijn, anders ziet Cuba zijn schulden stijgen. Door het gebrek aan inkomsten, geraakt het eiland niet langer aan voldoende valluta om de nodige levensmiddelen en materiaal aan te kopen voor de bevolking. Hierdoor ontstaan er tekorten en kunnen de zogenaamde libreta’s ( minimuum aan voedsel dat de Cubanen via de staat krijgen) niet altijd meer voldaan worden.

Wat met de sluimerende corruptie op het eiland?

Lode Delputte spreekt over de corruptie op het eiland dat is gefaciliteerd door de regering. Uiteraard is het omgekeerde waar. Corruptie wordt keihard afgestraft. Dat is de echte reden waarom de minister van economie moest opstappen. Hij deed veel te weinig aan de groeiende corruptie. Corruptie die de al bestaande tekorten, enkel en alleen nog maar verergerd.

Hoe moet het nu verder?

Cuba werkt aan oplossingen zowel klein en groot. Een recent voorbeeld is de gevraagde hulp aan het wereldvoedselprogramma om het tekort aan melkpoeder structureel aan te pakken. Andere zaken zijn investeren in een eigen rijstproductie. De stadslandbouw stimuleren en herwaarderen en daarmee gepaard ook de voedingsgewoonten van de bevolking bij te sturen. De cubaanse bevolking houdt van haar pollo con arroz (Kip met rijst). En die gewoonten zijn moeilijk te veranderen. Een concrete verandering is veel meer groente op de schoolmenu’s zetten.

Internationale solidariteit is nu meer dan nodig

Steun vanuit de hele wereld blijft noodzakelijk voor Cuba. Bijvoorbeeld het verzenden van containers met medisch en ander hulpmateriaal. In Frankrijk startte de Franse Cubacooperation alvast een grote steuncampagne op. Ook in het Verenigd Koninkrijk en Spanje werden al concrete steuncampagnes gelanceerd. De let Cuba live campagne – Laat Cuba leven campagne versterken. Deze campagne is een internationale campagne om Cuba te laten schrappen van de lijst van landen die het terrorisme steunen. Cuba is eenzijdig door de VS op deze lijst gezet. Teken hier alvast de petitie.

Wil je meer lezen over de blokkade tegen Cuba?

Dat kan op de site van Lavamedia: https://lavamedia.be/zestig-jaar-verstikking-door-de-vs-maar-cuba-zet-door/

Steun de Cubanen en de verzending van een container vol met hulpmateriaal. Bestel hier paaseitjes of doe een gift voor de container. Onze paascampagne loopt nog tot 30 maart. Giften voor de container blijven welkom.

Blijf op de hoogte. Schrijf je in op onze nieuwsbrief.

Restez informé. Abonnez-vous à notre newsletter.