de VS blokkade van Cuba dwingt Cubanismo.be om van bank te veranderen

Cubanismo.be verandert van bank! Wij verlaten Fortis voor Triodos: deze kleine ethische bank ligt veel meer in de lijn van onze principes en volgt de Noord-Amerikaanse blokkade tegen Cuba niet. Het is immers deze blokkade van Cuba die ons ertoe heeft gedwongen deze stap te zetten, die een aanzienlijke administratieve last betekent. Maar we stoppen hier niet! ACTIE OPROEP 17 en 24 november, voor de Fortis-kantoren in Luik en Gent In juni heeft BNP Paribas Fortis plotseling een einde gemaakt aan haar klantenrelatie met ons, zonder reden te geven. Natuurlijk weten we dat alle grote banken steeds meer de les worden gespeld door de VS, die hen met zware boetes bedreigen als ze met banden met landen als Cuba hebben . Deze boetes zijn volstrekt illegaal volgens het internationale recht, maar als de banken ze niet betalen, worden ze uitgesloten van de financiële markten in de Verenigde Staten.

Fortis weigert daarom al lang betalingen aan Cuba te doen, ondanks het feit dat dit tegen de EU-regels is. De afgelopen jaren heeft zij zelfs elke transactie geweigerd tussen Europese rekeningen waarop “

Cuba” vermeld staat! Cubanismo.be heeft dit al meer dan eens meegemaakt.

Dus zochten we naar een beter alternatief, en vonden Triodos.

Alles loopt nu via onze nieuwe rekening Globalize Solidarity (de vzw waarmee Cubanismo.be zijn financiën beheert) BE44 5230 8068 1645Een nieuwe bank, maar de strijd gaat door!

Na deze overstap naar een andere bank zullen wij uiteraard de politieke strijd tegen de blokkade en de gevolgen ervan, met name voor de Belgische burgers, blijven aanvoeren. Zoals u ziet schaadt de Amerikaanse blokkade van Cuba zelfs een Belgische solidariteitsbeweging aan de andere kant van de oceaan. Hoe destructief moet de blokkade dan wel niet zijn voor de Cubaanse economie en bevolking? Samen met de Coördinatie voor de opheffing van de blokkade zullen wij in november een nieuwe campagne lanceren tegen de medeplichtigheid van de grote Belgische banken aan de Noord- Amerikaanse blokkade tegen Cuba.

Op 24 november organiseren wij een creatieve actie aan de gebouwen van Fortis in Gent. Wilt u meedoen aan de actie of op een andere manier bijdragen aan de campagne? Hier alle info

Blijf op de hoogte. Schrijf je in op onze nieuwsbrief.

Restez informé. Abonnez-vous à notre newsletter.