2022: 63 jaar Revolutie. Proficiat aan alle Cubanen!

63 jaar waarin er gebouwd werd en wordt aan een socialistische samenleving. 63 jaren geleden slaagde de revolutionaire beweging o.l.v. Fidel Castro en Che Guevara erin het zwaar onderdrukte Cubaanse volk te organiseren en Batista, de zetbaas van de VS, van het eiland te verdrijven. Tot op vandaag zetten ze fier hun rechtvaardige socialistische project verder.

De overwinning op de VS in ’59 was een enorme prestatie, maar nog ongelofelijker is dat de overgrote meerderheid van de Cubanen tot op vandaag pal achter haar revolutie blijft staan . Ook wanneer het dagelijks leven absoluut geen pretje is door schaarste van zowat alles. Het Cubaanse volk heeft de macht al 63 jaar niet meer uit handen gegeven.

Dat is niet naar de zin van de VS-regering, die ook in ‘21 miljoenen veil had om de frustratie over de erg moeilijke bevoorrading, gevolg van het stilgelegde toerisme én van de steeds strengere criminele blokkade, op te poken en op te roepen door straatprotesten. Dat lukte op 11 juli eventjes, toen in een aantal steden alles samen enkele duizenden mensen op straat kwamen. Protest dat snel overstemd werd door betogingen van tienduizenden buren die hun revolutie blijven steunen. Een tweede poging dit jaar, via een miljoenen-dollar-offensief op sociale media, wou op 15 november massa’s op straat krijgen tegen de revolutie, maar zelfs de zgn. initiatiefnemer durfde die dag zijn buren niet in de ogen kijken en bleef binnen.

De Cubanen hebben met hun revolutie in die 63 jaar – ondanks de voortdurende en nog groeiende agressie van de VS – enorm veel gerealiseerd: ongekend grote internationale solidariteit en de ontwikkeling van duurzame landbouw in eigen land, gratis onderwijs (van peutertuin tot universiteit) en gezondheidszorg (van een eenvoudig doktersbezoek tot een ingewikkelde chirurgische ingrepen of kankerbehandeling).

Sinds het begin van de pandemie in ‘20 werd een consequent preventief beleid uitgerold. Het eiland kende van juli tot september slechts één covidpiek en betreurt 20.000 doden minder dan België, dat een even grote en vergrijsde bevolking heeft.

Cuba heeft een eigen farmaceutische overheidssector ontwikkeld die al verschillende baanbrekende medicijnen en vaccins op de markt heeft gebracht. In ’21 maakte ze twee zeer doeltreffende coronavaccins: Soberano2 en Abdala. Met die vaccins werd intussen de hele bevolking – vanaf 2 jaar oud – ingeënt en de boostercampagne om omikron in te dijken is ook al bezig.

Uitdagingen voor de revolutie in 2022De Cubanen zijn de eersten om te erkennen dat ze nog heel wat zaken moeten veranderen en verbeteren, maar dan wel op hun eigen en soevereine manier.

In 2022 dienen zich heel wat uitdagingen aan: de pandemie verder bestrijden, de toeristische sector herstellen, in betaalbare basisbevoorrading van iedereen voorzien, de energievoorziening verzekeren… Loodzware uitdagingen voor de Cubanen, in de context van een VS-president die de criminele blokkade ongenadig voortzet.

Wij wensen de Cubanen alvast een spoedig einde van de wurgende en criminele blokkade. We blijven ook in 2022 solidair met hen , o.a. via onze steun aan hun medische inspanningen in eigen land en voor de wereld, onze strijd in Europa tegen de blokkade , kwaliteitsvolle informatie over Cuba en Latijns-Amerika…We danken je voor je solidariteit en wensen jou en je familie een gezond en succesvol 2022.

Blijf op de hoogte. Schrijf je in op onze nieuwsbrief.

Restez informé. Abonnez-vous à notre newsletter.