Cuba gekozen in VN-Mensenrechtenraad

Het Cubaanse Ministerie van Buitenlandse Zaken (Minrex) kondigde dinsdag 10 oktober aan dat de natie voor de zesde keer is gekozen in de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties (VN).

De beslissing werd genomen bij geheime, directe en individuele stemming door 146 lidstaten. Cuba kreeg de meeste stemmen uit Latijns-Amerika en het Caribisch gebied. Andere landen in de regio die Cuba in de periode 2024-2026 zullen vervoegen als lid van de Mensenrechtenraad van het internationale orgaan zijn Brazilië en de Dominicaanse Republiek.

Buitenlandminister Bruno Rodriguez zei dat de verkiezing van Cuba “een speciale betekenis heeft voor de verdediging van de belangen van ontwikkelingslanden en voor het bereiken van een eerlijke en rechtvaardige internationale orde”, in een context waarin het eiland voorzitter is geweest van de Groep van 77 (G77) en China. Hij benadrukte ook dat de internationale gemeenschap hiermee erkent dat het land aanzienlijke vooruitgang heeft geboekt bij de bevordering en bescherming van de mensenrechten voor alle Cubanen.”

In Cuba heeft een breed, diepgaand en alomvattend proces van wetgevende hervormingen plaatsgevonden, dat onder andere de versterking van het wettelijke en institutionele kader voor de bevordering en bescherming van de mensenrechten omvatte.”

Cuba maakt deel uit van de Mensenrechtenraad en heeft hard gewerkt aan internationale samenwerking op basis van respect en dialoog. Te midden van de gevolgen van unilaterale dwangmaatregelen is de opname van het eiland een erkenning van het “creatieve verzet van het Cubaanse volk tegen de obstakels die dit beleid veroorzaakt”.

Telesur

Blijf op de hoogte. Schrijf je in op onze nieuwsbrief.

Restez informé. Abonnez-vous à notre newsletter.