Gaan er binnenkort Cubaanse dokters aan de slag in Frankrijk?

Een vroege morgen in het ingeslapen Franse stadje Guingamp in Bretange. De Cubaanse ambassadeur in Frankrijk stapt uit en wordt verwelkomt door de directeur van het plaatselijke ziekenhuis de regio verantwoordelijke gezondheidszorg en nog een hele reeks andere verantwoordelijken.

Er komt een unieke vraag vanuit dit ziekenhuis. Dat al maandenlang met een ernstig gebrek aan gezondheidspersoneel kampt. Consultaties kunnen niet doorgaan, niet dringende operaties worden uitgesteld enz. Wat is nu de rol van die Cubaanse ambassadeur in dit ziekenhuis? Wel hij is er om te helpen om een oplossing te zoeken voor het personeelstekort. Er wordt bekeken of Cubaans gespecialiseerd medisch personeel kan komen werken in het ziekenhuis. De vakbond CGT is alvast enthousiast:

“Dit zou een verlichting van de werkdruk en werklast voor het huidige personeel in het ziekenhuis kunnen betekenen.”

Ook de patiënten van het ziekenhuis reageren alvast enthousiast op de mogelijke komst van Cubaanse dokters: “Op deze manier kan het ziekenhuis openblijven”,

“Het medisch personeel is zeker welkom dat kan alleen maar goed zijn voor onze zorg”

Cubaans medisch personeel werd eerder al ingezet in Andorra en Italië tijdens de Coronapandemie, ook inwerkten er al Cubaanse dokters  het Franse overzeese gebied Martinique werden al Cubaanse dokters ingezet. Ook in Italië is er momenteel een brigade van Cubaans medisch personeel aan het werk.

Voor de inzet van medisch personeel is er ook een akkoord op een hoger niveau nodig, namelijk tussen de Franse en de Cubaanse regering. Wordt vervolgt dus.

Blijf op de hoogte. Schrijf je in op onze nieuwsbrief.

Restez informé. Abonnez-vous à notre newsletter.