Maïlys Khider: “

Het Cubaanse model is een uitzondering in de wereld waarover we moeten vertellen”

Maak kennis met een van onze gasten op Che Presente @ ManiFiesta 2023 : Maïlys Khider, een bevlogen Franse freelancejournaliste met een hart voor Cuba.

Maïlys Khider is een Franse freelancejournalist. Ze schrijft onder andere voor Le Monde, Le Monde diplomatique, Le Figaro, Le Canard enchaîné, le Média, Off investigation en Socialter. Ik ontdekte haar via haar boek “

Médecins cubains, les armées de la paix” dat ik vervolgens gebruikte voor een conferentie aan de Marxistische Universiteit in 2022. Ze is ook de auteur van “

Nous ne sommes pas dans le même camp”, een essay over de vrijheid van demonstratie in Frankrijk. Ze houdt zich ook bezig met onderwerpen op het gebied van gezondheid, Latijns-Amerika, sociale bewegingen en het milieu.

Haar interesse in Cuba begon tijdens een reis daarheen in 2018. De ontmoetingen die ze daar had, de geschiedenis van het land, zijn muziek, zijn filmindustrie, zijn relatie met het imperialisme van de Verenigde Staten, zijn diplomatie … blijven haar nog altijd aanspreken. Zoals ze zelf zegt, wil ze gewoon het verhaal van Cuba vertellen.

XY Media interviewde haar over het Cubaanse gezondheidszorgsysteem. Bekijk dit interview met haar, afgenomen door journalist Irving Magi.

In een interview met “

Le Comptoir” zegt ze: ” Het Cubaanse model is een wereldwijde uitzondering die belangrijk is om te documenteren.”

Maïlys Khider is niet alleen geïnteresseerd in de gezondheidszorg in Cuba. Ze spreekt ook over de nieuwe gezinswet en de strafwet (zie deze video en deze op Les2Rives)en ze schrijft over de schaarste in Cuba, de rol van de blokkade en de beroemde libreta, het rantsoeneringsboekje dat moet zorgen voor een gelijke verdeling van voedingsmiddelen. Haar laatste artikel (Le Monde, 25 mei 2023) vertelt het verhaal van de Cubaanse artsen die naar Calabrië, Italië, zijn gekomen “om de ziekenhuizen van Calabrië te helpen”. 497 Cubanen van alle specialiteiten kwamen er toe en ze zullen blijven tot 2025.

Volgens het Italiaans Nationaal Instituut voor de Statistiek telt Calabrië het laagste aantal bedden per hoofd van de bevolking (83 per 1.000, tegen 138 per 1.000 in het noordelijke Emilia-Romagna). Geen enkele Italiaanse arts wil zich hier nog vestigen.

Ter herinnering: tijdens de Covid-19 pandemie stuurde Cuba gezondheidswerkers naar 164 landen, voornamelijk naar Afrikaanse en Latijns-Amerikaanse landen maar ook naar Italië (Lombardije), Frankrijk (Martinique, Guyana, Guadeloupe) en Andorra. Deze missies worden niet door iedereen op applaus onthaald, vooral niet door de Verenigde Staten, waarvan de regering niet aarzelt om druk uit te oefenen op landen die een beroep doen op Cubanen. Anti-Cubaanse krachten voeren een lastercampagne en beschrijven het Cubaanse gezondheidspersoneel als “slaven”. Khider geeft ons een cijfervoorbeeld uit Calabrië: de Italiaanse overheid betaalt € 4.700 per Cubaanse arts, waarvan de Cubaanse overheid 75% inhoudt. Ariel Labrada, verloskundige-gynaecoloog in het Polistena ziekenhuis: “

Even serieus blijven: we slapen in hotels, binnenkort hebben we ons eigen gemeubelde huis, we eten ons buikje vol, we sparen al ons loon op voor de familie in Cuba, we hebben onbeperkt internet … als dat slavernij is, dan wil ik graag slaaf zijn! “

Ariel Labrada toont zijn loonstrookje, waarop 1.200 euro netto staat (exclusief kost en inwoning). Dit is veel meer dan hij in Cuba krijgt (ca. 50 euro per maand). Ter vergelijking: “

Een uitzendarts kost meer dan 50.000 euro per maand, omdat hij per dag wordt betaald, soms meer dan 1.000 euro, terwijl een arts in loondienst aan 7.000 euro per maand werkt”, aldus Roberto Occhiuto, voorzitter van de regio Calabrië.

Maïlys Khider maakte in juni 2023 ter plaatse een reportage voor haar artikel over de grote crisis die het eiland momenteel treft, en dat in Le monde diplomatique zal verschijnen.

Kortom, ze is een hele bijzondere gaste die ons het hele weekend op ManiFiesta zal vergezellen, vooral tijdens de presentatie van haar boek (enkel in het Frans) en ook op andere momenten.

Blijf op de hoogte. Schrijf je in op onze nieuwsbrief.

Restez informé. Abonnez-vous à notre newsletter.