Conferentie op de Cumbre de los Pueblos: Alsof de blokkade nog niet genoeg was! De impact van Cuba’s opname op de lijst van sponsors van terrorisme.

Op 17 juli vond op de Conferentie over de Blokkade tegen Cuba een conferentie plaats over de misdadige blokkadepolitiek van de VS-regering tegen het eiland. Een interessant verslag van de opvallendste uitspraken hieronder.

Impact van de blokkade in CubaElisa Munõsz Gomez, uit La Louvière, is verantwoordelijke voor de vorming van Geneeskunde voor het volk. Het gezondheidssysteem in Cuba is zeer impressionant, met een sterke eerstelijnsgezondheidszorg. De zorg staat dicht bij de mensen. We waren zeer gechoqueerd te zien hoe de blokkade ontwikkeling tegenhoudt. Een voorbeeld: een Cubaans bedrijf van biotechnologie heeft een groot probleem van toegang tot basisproducten voor de aanmaak van geneesmiddelen. De Cubanen hebben brevetten die internationaal erkend zijn, maar ze kunnen niet verkopen in de VS. Met de door Cuba zelf ontwikkelde covidvaccins stonden twee logica’s tegenover mekaar, de logica van de solidariteit tegenover deze van big pharma, waar winst primeert… die heel verschillende impact hebben op de mensen. De blokkade is moordend voor de volkeren van de wereld.

Joke Vrijs is nationaal vertegenwoordigster Jong ACV – België. Na een inleefres keerde Joke terug met een andere kijk, met een verhaal van hoopvolle, warme zachte Cubanen. Maar die ook ook gebukt gaan onder de blokkade. Ze zoeken creatieve oplossingen voor gebrek aan allerhande. Maar geen enkele Cubaan gaat met honger slapen, ook in deze moeilijke situatie niet. Ze zal de verhalen van de Cubanen blijven vertellen, desnoods elke dag. Joke roept iedereen op zelf naar Cuba te reizen om zijn mening te vormen en het zelf te ervaren, hun verhalen te beluisteren en die hier dan te delen. Hilal Sor is Algemeen Secretaris van de Belgische MWB-FGTB, de metallo’s an de socialistische vakbond. De Belgische syndicalist heeft interesse in wat in Cuba gebeurt. Voor de Belgische arbeiders kunnen we geen oplossing vinden in het kapitalistisch systeem. Het is niet de markt die onze problemen zal oplossen. Als Europese syndicalisten moeten we tegen de blokkade vechten. Want als de VS hun doel bereiken zullen wij de wezen zijn van het Cubaans systeem. De VS hebben overal terroristische groepen opgericht die ze voorzien van wapens. En dan zeggen ze dat Cuba terroristisch is… Cuba heeft alleen solidariteit geëxporteerd.. Cuba moet van die lijst van terroristische staten verdwijnen.

De blokkade en de mensenrechten in CubaDr. Yuri Pérez Martinez, vice-decaan van de rechtsfaculteit van de universiteit van Havana.

De VS kunnen niet de grondwet van Cuba gijzelen. Ze dicteren de inhoud van de blokkade vanuit een juridisch standpunt. Vanaf 1960 is de strategie van de VS om het economisch leven in Cuba moeilijk te maken. Ze zijn erin geslaagd de financiële middelen van Cuba droog te leggen en zelfs een hongersnood te creëren. Zo schendt de VS het 3de artikel van de eigen grondwet, want het komt aan het Amerikaans gerechtshof toe te bepalen of sancties moeten ingevoerd worden.

De blokkade brengt heel veel zorgen en verdriet mee. Een sprekend voorbeeld: in ’t midden van de corona-pandemie weigerde de VS zuurstof te verkopen aan Cuba. De Cubaanse gewone burger is het eerste slachtoffer en kampt met heel veel problemen zoals tekort aan benzine, aan verf om huizen op te knappen, enz. En toch is zijn de Cubanen de eersten die gingen helpen bij Ebola, die duizenden oogoperaties in Afrika hebben uitgevoerd, die een eigen vaccin heeft ontwikkeld, omdat we wisten dat we die niet zouden kunnen aanschaffen.

Waarom plaatst de VS Cuba op de lijst van landen die het terrorisme steunen?

Angelica Becker voorzitter van Netzwerk Cuba Duitsland. Zij vertegenwoordigen 40 verenigingen in Duitsland. De blokkade vertoont zich ook in een steeds grotere agressiviteit op internationaal niveau, zoals we zien in de recente verklaring van het Europees Parlement van midden juli. Het bezoek van een nucleaire onderzeeër van Europa aan Guantánamo-basis was een publieke bedreiging aan Cuba. Ze is ook gericht tegen de vriendschap tussen Cuba en China en Rusland, vergeet dit niet.

De VS plaatste Cuba op de lijst van staten die het terrorisme steunen, toen Cuba bemiddelde in het Boliviaans conflict tussen de Farc en de regering. Toen deze gesprekken onderbroken werden vroeg de Colombiaanse regering de uitlevering van deze FARC-leiders. En president Trump besliste Cuba op de lijst te zetten. De nieuwe president van Bolivië Gustavo Petro heeft gevraagd dit terug te roepen, maar de Biden-administratie behoudt Cuba op de lijst.

En het kan nog erger. Ian Mac Govern, voorzitter van de democraten in het Amerikaanse huis van afgevaardigden stelt de bevoegdheid van de president om Cuba van de lijst te halen, te koppelen aan een akkoord van het volledige parlement. We moeten de mensen hierover informeren, we moeten onze regeringen aanspreken deze onrechtvaardigheden te doen stoppen.

Hoe kijken jongeren tegen de blokkade aan?

Mirthia Julia Brossard, verantwoordelijke internationaal UJC – CubaWat leeft er bij hen die onder de blokkade geboren zijn? De schade die de blokkade berokkent wordt meestal weergegeven met veel cijfers. Maar er is een misschien nog belangrijker maar moeilijk meetbare gevolg: de blokkade leidt ook tot wanhoop en angst, zeker bij de jongeren die 30% van de bevolking uitmaken. De blokkade heeft tot doel de wanhoop te creëren en de strijdbaarheid te breken. De VS wil niet allen de economie versmachten, ze wil ook de VS-droom aan de Cubaanse jongeren verkopen. En tegelijkertijd zeggen ze dat het allemaal de verantwoordelijkheid van de regering is. Maar ze onderschatten de analysecapaciteit van jongeren want de Cubaanse jeugd blijft de revolutie ondersteunen. Zelfs de vele geëmigreerde jongeren blijven hun land steunen en zijn tegen deze genocidaire politiek. De impact van extraterritorialiteit op de banksectorMiguel Quintero, eerste vice-voorzitter Cuba Coopération France – Frankrijk.

Voor de economische ontwikkeling van Cuba is de inbreng van buitenlandse bedrijven onontbeerlijk. De VS wil een klimaat van angst creëren om geen relaties aan te gaan met Cuba. Na een miljoenenboete voor BNP-Paribas zijn de banken niet meer geneigd tot samenwerking met Cuba. Na extra sancties onder Trump, heeft de luchthaven van Parijs de relaties met deze van Havana verbroken.

Solidariteitsbewegingen uit Frankrijk, Italië en Zweden hebben in het Europees Parlement een petitie ingediend, die bedrijven moet beschermen tegen sancties van de VS. We willen dat de commissie een duidelijke houding aanneemt en de banken verplicht stortingen van en naar Cuba te doen. Deze petitie zal ons helpen om de VS verder aan te klagen en Cuba te ondersteunen. De impact van ‘Cuba op de lijst van landen die terrorisme steunen’ voor Cuba’s bankrelatiesNicolas Lazaro Valladares, Presidente de la Asociación Nacional de Economistas y Contadores de Cuba en La Habana.

Ik heb heel mijn leven met de criminele blokkade geleefd. In 60 jaar heeft Cuba 150 miljard dollar verloren door de blokkade. Wie kan er in zo’n financiële oorlog een juiste evaluatie maken van de economie. In de media leest men vaak dat de Cubaanse economie heeft gefaald, maar dan vergeet men deze aderlating. Wat zouden we zonder deze beperkingen allemaal kunnen realiseren! Daarnaast alsof nog niet genoeg was heeft de VS ons land op lijst van terrorismestaten geplaatst. Dat betekent dat de negatieve gevolgen van de blokkade nog verdubbeld worden. Het kost Cuba 3,8 miljoen dollar per maand.

Dat betekent onder meer dat basisvoedingsmiddelen zeer schaars zijn, dat de remesas van uit de VS sterk worden beperkt; dat er bijna geen buitenlandse investeringen meer zijn.

Op het vlak van de gezondheidszorg: de voorbije maanden werden 8 kinderen met kanker gediagnosticeerd, ze konden enkel een voorbijgestreefd geneesmiddel krijgen. De juiste kankerbehandeling ontzeggen, dat is terrorisme. Toch heeft Cuba betere cijfers voor kindersterfte dan de VS. Het zijn de VS die het terrorisme verspreiden. Maar Cuba geeft niet op. De vijanden van Cuba moeten weten dat ze mogen beven. Het falende beleid van de EU ten aanzien van de blokkade van de VS tegen CubaMaite Mola, Internationale verantwoordelijke, Party of the European Left – SpanjeSinds 1996 verbiedt de EU aan Europese bedrijven om de VS-sanctiewetten op te volgen. In 2017 sloten de EU en Cuba een samenwerkingsakkoord. Maar toch stellen we vast dat banken ingaan tegen eigen Europese regels in. Maar de EU laat begaan. Het laatste nieuws vanuit de EU is niet positief. Half juli keurde het Europees Parlement een resolutie goed die oproept het samenwerkingsakkoord op te schorten. Het grote argument: de mensenrechten. Cuba wordt beticht van folteringen, maar men spreekt niet over Guantánamo. Cuba zou niet democratisch zijn, maar men zwijgt over de massale goedgekeurde referenda over de grondwet en de nieuwe familiewet. Cuba wordt afgeschilderd als een geallieerde van Poetin. Maar men vergeet dat de blokkade de belangrijkste schending van de mensenrechten is. Ze blokkeren het volledig Cubaans volk, al meer dan 60 jaar. Niet Cuba maar de VS zou op die lijst van terrorisme sponsorende landen moeten staan. Belangrijk, er wordt een tribunaal opgericht dat moet ervoor zorgen dat Cuba van die lijst verdwijnt.

Lancering van Internationaal Tribunaal tegen de BlokkadeManu Pineda, Europarlementslid voor LEFT, Maite Mola, internationaal verantwoordelijke Partido de la Izquierda Unida en Angelika Becker namens de Europese solidariteitsbewegingen kondigden het Internationaal Tribunaal tegen de Blokkade aan, dat zal doorgaan op 16 en 17 november in het Europees parlement. Fernando Gonzalez, voorzitter van ICAP verwacht dat het tribunaal tot een zeer duidelijke aanklacht zal leiden, die de politieke besluitvorming moet beïnvloeden om de blokkade af te breken. Meerdere eminente advocaten zijn goed bezig dit tribunaal voor te bereiden. Naast de gevolgen voor Cuba heeft de blokkade ook impact op de soevereiniteit van de Europese landen, en is ze een verkrachting van de internationale regels.

Het is onze grootste uitdaging en opdracht om voor dit tribunaal te mobiliseren en zichtbare acties te blijven voeren, zodat dit tribunaal een succes wordt.

Blijf op de hoogte. Schrijf je in op onze nieuwsbrief.

Restez informé. Abonnez-vous à notre newsletter.