200 last-minute genodigden van de Belgische Cuba-solidariteit ontmoeten Cubaanse president. (+foto’s)

Miguel Díaz Canel, de president, kwam vandaag zondag 16/07 in Brussel aan om er morgen en dinsdag deel te nemen aan de Top CELAC-EU waar meerdere Latijns-Amerikaanse presidenten zullen dialogeren met Europese gezagsdragers. De president stond er op om ook de bewegingen die in België het Cubaanse socialistisch project ondersteunen, persoonlijk te ontmoeten.

Hij werd vergezeld door buitenlandminister Bruno Rodríguez en voorzitter van de ICAP, het instituut voor vriendschap met de volkeren, Fernando González en ingeleid door Yaira Jiménez Roig de Cubaanse Ambassadrice in België.

Hij verhaalde hoe de Cubaanse revolutie de laatste jaren met steeds grotere uitdagingen te maken kreeg: De 243 nieuwe maatregelen waarmee Trump de 62 jaar lange blokkade van het eiland nog onmenselijker en crimineler maakte, de covidpandemie die Cuba van de ene op de andere dag van zijn voornaamste inkomstenbron afsneed: het toerisme. De ramp in het Saratogahotel die het toeristische hart van Havana een grote slag toebracht en de weken durende brand in een oliedepot in Matanzas …De regering o.l.v. Miguel Díaz Canel kan dan ook niet anders dan de bevolking zo goed mogelijk ondersteunen in de ongetwijfeld nog verder voortdurende periode van schaarste aan levensmiddelen, medicijnen, brandstof. …Hij getuigde echter ook van de enorme ‘creatieve weerstand’ tegen de economische wurggreep die de grootste economie van de wereld de Cubanen oplegt. Toen het duidelijk werd dat niemand de Cubanen vaccins zou leveren werden die door haar eigen bio-industrie ontwikkeld en – tezamen met een goed georganiseerde preventieve sanitaire aanpak- zorgden die ervoor dat de sterfte door covid meer dan vier keer lager lag dan in België. Tegelijk stuurde de medische supermacht Cuba haar dochters en zonen uit naar meer dan 60 landen t.e.m. Italië, om er succesvol de wereldwijde pandemie te helpen indammen.

Een ander voorbeeld van de criminele blokkade gaat over medische longventilatoren die in Zwitserland besteld werden, maar door de VS geblokkeerd. Tegelijk dreigden ze alle leveranciers in de regio af zodat er geen enkele het aandurfde Cuba van medische zuurstof te voorzien. Medisch specialisten en technici in Cuba gingen dan maar zelf aan de slag om een hoogwaardig longventilatietoestel te ontwerpen en het resultaat was zo goed dat Cuba ze nu kan uitvoeren.

Het strijdbaar omgaan met de van buitenaf opgelegde schaarste stimuleert het beste in de goed gevormde Cubanen om ‘creatieve weerstand’ te bieden en oplossingen te vinden die toelaten om op verschillende gebieden de blokkade op eigen kracht te overstijgen.“Jullie hier in Europa maken deel uit van die creatieve weerstand”, zei Diaz-Canel. ” Jullie acties tegen de blokkade en jullie politieke en concrete steun aan ons volk zijn een onmisbare factor in onze strijd. (…) De wetenschap dat jullie in de Cubaanse revolutie een voorbeeld zien van een mogelijke, andere en betere wereld, spoort ons aan ons werk en ons project steeds verder te verbeteren. Dank u!” Achtereenvolgens getuigden daarna Freddy Tack van Vrienden van Cuba, Loraine Gonzalez, actief in Cubanismo-Antwerpen en ook in ‘Cubanos in Belgica’, Miguel Peña van de Coordinación Latinoamérica, de Latino-gemeenschap in België, Isabelle Vanbrabant voorzitster van Cubanismo.be en Raoul Hedebouw voorzitter PVDA, over hun inzet en overtuiging dat Cuba al onze steun verdient in de strijd tegen de verschrikkelijke blokkade en voor een betere toekomst voor alle Cubanen en alle werkers van de wereld.

De ontmoeting werd afgesloten door een mooie muzikale interventie, die de president en zijn vrouw meteen aan het dansen bracht én, …. had de zaal niet vol stoelen gestaan was dat niet enkel aanstekelijk geweest voor de eerste twee rijen aanwezigen. Daarna nam hij nog ruim de tijd om een woord te wisselen met verschillende aanwezige groepen en natuurlijk voor een hele rij foto’s.

Blijf op de hoogte. Schrijf je in op onze nieuwsbrief.

Restez informé. Abonnez-vous à notre newsletter.