Hoe Cuba omgaat met de verwoestingen van orkaan Ian

De dag voordat orkaan Ian Cuba trof, werden 50.000 mensen geëvacueerd en naar 55 schuilplaatsen gebracht. Op 1 oktober, minder dan vijf dagen na de passage, had 82% van de inwoners van Havana terug stroom en werd eraan gewerkt in het westelijke deel van het eiland.

BEKIJK HIER 4min video over de onrust in Havana, de dagen na de orkaan.

Op 27 september 2022 werd de westelijke provincie Pinar del Río in Cuba getroffen door de tropische cycloon Ian. Aanhoudende winden van ongeveer 125 mijl per uur bleven meer dan acht uur boven Cuba hangen, waardoor bomen en elektriciteitsleidingen omvielen en schade ontstond die bij eerdere tropische cyclonen niet voorkwam. De orkaan bleef vervolgens boven de warme wateren van de Golf van Mexico hangen en nam er energie op alvorens het eiland Cayo Costa in Florida te treffen met winden van ongeveer 155 mijl per uur. De Wereld Meteorologische Organisatie (WMO) noemde het “een van de ergste orkanen die het gebied in een eeuw heeft getroffen”.

Volgens het Climate Prediction Center van de National Oceanic and Atmospheric Administration wordt dit jaar het “zevende opeenvolgende orkaanseizoen boven het gemiddelde”. Zowel Cuba als Florida zijn geconfronteerd met de toorn van het water en de wind, maar daaronder ligt de woestheid van de klimaatcatastrofe. “

De klimaatwetenschap is steeds beter in staat om aan te tonen dat veel van de extreme weersverschijnselen die we nu meemaken waarschijnlijker en intenser worden als gevolg van door de mens veroorzaakte klimaatverandering” volgens Petteri Taalas, secretaris-generaal van de WMO.

Voorbereiden en verlichtenCuba is volgens de WMO een van de “wereldleiders op het gebied van orkaanparaatheid en rampenbeheersing”. Dit was niet altijd het geval. Orkaan Flora trof de oostkust van het eiland op 4 oktober 1963. Toen het nieuws van de naderende orkaan Fidel Castro bereikte, beval hij onmiddellijk de evacuatie van de huizen van de mensen die in het geprojecteerde pad van de storm woonden. In Haïti riep voormalig dictator François Duvalier niet op tot een evacuatie, wat leidde tot de dood van meer dan 5.000 mensen. Castro haastte zich naar Camagüey en kwam bijna om in de rivier de Cauto toen zijn amfibievoertuig werd geraakt door een drijvende boomstam. Twee jaar later schreef Che Guevara in zijn Socialisme en de Mens in Cuba dat het Cubaanse volk “uitzonderlijke daden van moed en opoffering” toonde bij de wederopbouw van het land na de verwoesting die Flora had aangericht.

In 1966 richtte de Cubaanse regering het Sistema de Defensa Civil op om zich niet alleen voor te bereiden op extreme weersomstandigheden zoals orkanen, maar ook op het uitbreken van epidemieën. De Cubaanse regering gebruikte wetenschap als basis voor haar voorbereiding op orkanen en kon 2 miljoen mensen evacueren toen orkaan Ivan in 2004 het eiland naderde. Als onderdeel van het rampenbeheer neemt de hele Cubaanse bevolking deel aan oefeningen, en de Cubaanse massaorganisaties: de Federatie van Cubaanse vrouwen en de Comités voor de verdediging van de revolutie, werken op een geïntegreerde manier om de bevolking te mobiliseren bij de reactie op rampen.

De dag voordat de orkaan Ian Cuba trof, werden 50.000 mensen geëvacueerd en naar 55 schuilplaatsen gebracht. Er was geen particuliere verkeer of openbaar vervoer op straat te zien. Werkbrigades werden gemobiliseerd om de elektriciteitsvoorziening te herstellen onmiddellijk nadat de storm was gaan liggen. In Artemisa, bijvoorbeeld, kwam de Provinciale Defensieraad bijeen om te bespreken hoe te reageren op de onvermijdelijke overstromingen. Ondanks de beste inspanningen van de Cubanen zijn drie mensen bij de passage van de orkaan om het leven gekomen en heeft het elektriciteitsnet aanzienlijke schade opgelopen.

SchadeHet hele eiland, inclusief Havana, zat meer dan drie dagen zonder stroom. Het elektriciteitsnet, dat al te lijden had onder een gebrek aan groot onderhoud, stortte in. Zonder stroom moesten de Cubanen voedsel weggooien dat gekoeld moet worden en hadden ze moeite met het bereiden van maaltijden, naast andere ontberingen. Op 1 oktober, minder dan vijf dagen na de landing, had 82% van de inwoners van Havana weer stroom en werd gewerkt op het westelijke deel van het eiland . Puerto Rico, dat op 18 september door de orkaan Fiona werd getroffen, heeft langer zonder stroom gezeten – een kwart miljoen mensen zit meer dan twee weken later nog steeds zonder stroom.

De langetermijngevolgen van orkaan Ian moeten nog worden berekend, hoewel sommigen denken dat de schade meer dan 1 miljard dollar zal bedragen. Meer dan 8.500 hectare akkerland is getroffen door de overstroming, waarbij de bananenoogst het zwaarst is getroffen. Het meest dramatische probleem zal de tabaksindustrie in Cuba zijn, aangezien Pinar del Rio – waar 5.000 boerderijen werden verwoest – het hart van het tabaksland is met 65% van de tabaksproductie. Hirochi Robaina, een tabaksboer in Pinar del Río, schreef: “

Het was apocalyptisch. Een echte ramp.”

BlokkadeMexico en Venezuela beloofden onmiddellijk materiaal te sturen om te helpen bij de heropbouw van het elektriciteitsnet op het eiland.

Alle ogen waren gericht op Washington – niet alleen om te zien of het hulp zou sturen, wat welkom zou zijn, maar ook of het Cuba zou schrappen van de lijst van staatssponsors van terrorisme en een einde zou maken aan de door de Verenigde Staten opgelegde sancties. Door deze maatregelen zijn banken in de VS en elders terughoudend voor het verwerken van financiële transacties, met inbegrip van humanitaire donaties. De VS hebben een gemengde staat van dienst wat betreft humanitaire hulp aan Cuba. Na de orkaan Michelle (2001), de orkaan Charley (2004) en de orkaan Wilma (2005) boden de VS wel hulp aan, maar wilden zelfs de blokkade niet tijdelijk opheffen. Na de brand in een olieopslagplaats in Matanzas in augustus 2022 boden de VS aan om samen met Mexico en Venezuela de Cubanen te helpen bij het blussen van de brand. Carlos Fernández de Cossio, Cuba’s onderminister van Buitenlandse Zaken, bood “diepe dankbaarheid” aan voor het gebaar, maar de regering van Joe Biden gaf er geen gevolg aan.

In plaats van de sancties op te heffen, al was het maar voor een beperkte periode, keek de Amerikaanse regering toe hoe mysterieuze krachten uit Miami een stortvloed van Facebook- en WhatsApp-berichten loslieten om wanhopige Cubanen de straat op te jagen. Geen moment wordt door Washington verspild om zelfs een natuurramp te misbruiken om te proberen de situatie in Cuba te destabiliseren. Een geschiedenis die teruggaat tot 1963, toen de Central Intelligence Agency nadacht over hoe natuurrampen te gebruiken voor politiek gewin. “

De meeste mensen roepen niet om vrijheid,” vertelde iemand die een van deze protesten observeerde. “

Ze vragen om stroom en voedsel.” Globetrotter.

Blijf op de hoogte. Schrijf je in op onze nieuwsbrief.

Restez informé. Abonnez-vous à notre newsletter.