Geef de Cubaanse dokters de Nobelprijs voor de vrede

Texto en Español AQUI

Cuba toont de wereld in deze coronatijd wat echte solidariteit betekent. Het eiland stuurde 39 medische brigades van maar liefst 3700 medici uit om wereldwijd de covid-19-pandemie te bestrijden. Van Jamaica tot Angola en Indonesië, zelfs de rijkste regio van Italië kon op hun concrete inzet rekenen.

"We hadden schipbreuk geleden en jullie hebben ons geholpen, dit zonder ons onze naam of herkomst te vragen. Na maanden van rouw, angst en twijfels, zien we nu het licht." Dit waren de ontroerende woorden van Stefania Bonaldi, burgemeester van Crema, toen ze afscheid nam van de Cubaanse medici die het coronavirus hielpen behandelen in Lombardije, een van de zwaarst getroffen provincies in Italië.

Vergeet daarbij niet dat Cuba's economische rijkdom 10 keer lager ligt dan die van België. Bovendien wordt het eiland getroffen door een economische en financiële blokkade vanuit de VS. Die ontneemt de Cubaanse bewoners letterlijk de zuurstof. En tekenend voorbeeld: temidden covid19 kan Cuba geen beademingsapparatuur aankopen wegens deze Noord-Amerikaanse sancties.

Cuba's medische internationale hulp wijst ons op iets cruciaals : het draait niet om weggeven van wat je over hebt, maar delen van wat je hebt. Aan gelijk wie het nodig heeft. Want ondanks onze verschillen, zijn we allemaal mensen.

Dit solidariteitswerk toont hoe een wereld van samenwerking voor het welzijn van iedereen mogelijk is. Dit in tegenstelling tot een wereld van moordende concurrentie voor de rijkdom van enkelen.

Waar sommige staten wapens en oorlog exporteren, exporteren de Cubanen zorg en solidariteit, en dat is pas een échte bijdrage voor vrede in de wereld.

Onze vraag aan het Nobelprijscomité luidt: Geef de Cubaanse medische brigades de Nobelprijs voor de vrede. Laat deze prijs opnieuw echt de inzet voor vrede belonen.

Teken NU onze petitie! Wij sturen dan deze brief samen met al jullie handtekeningen op naar het Nobelprijscomité.