Paascampagne voor Cuba 2019

De jaarlijkse paascampagne van Cubanismo.be staat samen met VivaSalud al een paar jaren in het teken van duurzame ontwikkeling. Het welzijn van de mens en de zorg voor het klimaat zijn al vele jaren een prioriteit binnen de Cubaanse gemeenschap. Het goede Cubaanse voorbeeld zetten we via deze weg extra in de kijker!

Paascampagne voor Cuba : we steunen een partner met groene ambities!Cubanismo.be en Viva Salud gingen een partnerschap aan met de Cubaanse NGO 'Centro Felix Varela'. Deze organisatie heeft al meer dan 17 jaar ervaring met 'greenmapping' in de volkswijken van Havana en ver daarbuiten.

Greenmapping?

Greenmapping is een unieke methode waarbij de bewoners zelf hun lokale milieurijkdom in kaart brengen. En dat mag je letterlijk nemen. Gewapend met een grondplan en in papier uitgeknipte symbooltjes verkennen ze hun buurt. Iedere waardevolle ecologische, sociale en culturele locatie krijgt een symbool. Mensen leren zo hun eigen leefomgeving beter kennen, de problemen op te sporen en er samen met de lokale overheden oplossingen voor te zoeken.
Heel concreet: een waterput die vervuild is, een speelplein dat aan vernieuwing toe is, de ontdekking van een vergeten waardevol stukje bos, een buurtcentrum met aanpalend terrein dat mogelijkheden biedt voor een voetbalterrein.
De slogan luidt als volgt: "Si mapeas con amor, tu barrio sera mejor!"  (= als je je buurt liefdevol in kaart brengt, zal die er beter van worden).

Door de samenleving gedragen

Een simpele techniek die succes oogst. Momenteel zijn er al 115 plaatsen in Cuba met een ‘Grupo Mapa Verde’. Een groep van mensen (uit het buurtcomité, de plaatselijke school, ...) die de ‘groene kaart’ van hun buurt vormgeven, updaten en ermee naar de lokale overheden stappen om samen werk te maken van een betere buurt.

In Cuba hebben ze al lang ingezien dat ontwikkeling pas echt duurzaam is, als ze door de samenleving wordt gedragen. De ‘greenmapping’ helpt hen daarbij. Door deze methode vinden lokale overheden en bewoners elkaar in hun ambitie om een betere buurt te creëren.

Steun via de Paascampagne!

Door een zakje (h)eerlijke paaseitjes voor Cuba te kopen, help je mee aan de uitbouw van enkele van de vele Cubaanse gemeenschapsprojecten. Duurzame ontwikkeling is immers iets wat door de hele gemeenschap moet gedragen worden. Dat hebben ze in Cuba goed begrepen.

Met de jaarlijkse paascampagne willen Cubanismo.be en Viva Salud dit project steunen. De opbrengst van de verkoop van de Fairtrade-chocolade paaseitjes gaat voor 80 procent naar de werking van onze Cubaanse partner. 20 procent wordt gebruikt voor campagnewerk in Belgie.
Bovendien zetten we Cuba en zijn aanpak rond klimaat in de kijker!

Vrijwilligers van Viva Salud en Cubanismo.be willen zo veel mogelijk zakjes Fairtrade-chocolade paaseitjes verkopen. De prijs voor één zakje paaseitjes (200gr) is €5.

Wil je zelf aan de slag en paaseitjes verkopen bij je familie, vrienden of collega's van je werkkring?
Neem dan contact op met Kasper: kasper@cubanismo.net of 0476/65 87 82