Zoekt Trump een voorwendsel om Cubaanse ambassade in Washington te sluiten ?

Gisteren kwam het State Department (Buitenland Ministerie van de VS) met een uiterst vage verklaring over ‘incidenten’ met VS-ambassadepersoneel in Havana.Al eind 2016 keerde een (ongespecificeerd) aantal van hen naar huis wegens (evenmin gespecifieerde) ‘onverklaarbare’ medische klachten. ‘In antwoord daarop’ werden twee Cubaanse diplomaten op 23 mei uitgewezen.

Vragen over het waarom daarvan van journalisten aan Heather Nauert, de woordvoerster van het State Department werden ontweken en hoewel ze de Cubanen nergens formeel van beschuldigt, insinueert deze ‘wederkerigheid’ minstens dat de VS Cuba ervan verdenkt achter de ‘onverklaarbare’ ziektes te zitten. Nauert zei echter enkel dat de zaak ‘ernstig onderzocht’ wordt.

Het feit dat Cuba noch de VS eerder melding maakten van dit incident geeft aan dat er tot nog toe een diplomatieke weg werd bewandeld om de feiten in wederzijds overleg uit te klaren. Dat het State Department er nu mee naar buiten komt op een zeer vreemde manier, wijst misschien op spanningen binnen Trumps regering over de opportuniteit om dit ‘(non?)incident’ uit te buiten om Cuba verdacht te maken en misschien zelfs een voorwendsel te zoeken om de diplomatieke relaties - die pas eind 2014 voorzichtig werden hersteld onder Obama - terug af te breken.

Het Cubaanse buitenlandministerie verklaarde in een reactie dat ze van in het begin hebben aangeboden om de oorzaak van de ziektes samen op te sporen en laten verstaan dat de VS daar nooit is op in gegaan.

Ze verzekeren dat ze steeds alles hebben gedaan om alle diplomatieke vertegenwoordigingen in hun land de volle bescherming te bieden die de Conventie van Wenen van 1961 voorschrijft. De onberispelijke reputatie die Cuba op dit vlak heeft is internationaal erkend en Cuba is gekend als een zeer veilig land voor alle bezoekers, incl. buitenlandse diplomaten.

Wordt vervolgd.

Bronnen:

Washington Post

Cubadebate