Zeewindhozen veroorzaken 36 gewonden en vernielen 14 huizen in Playa Caimito (+ Video)

De 2de juli trokken verschillenden windhozen vanop zee over het kustplaatsje Playa Caimito in de provincie Mayabeque (onder Havana).

36 mensen raakten gewond en een 14 tal huizen werd totaal vernield, 6 anderen zwaar beschadigd. Bomen werden ontworteld. Gelukkig vielen er geen doden of waren er gewonden in levensgevaar. De opruimingswerkzaamheden zijn al begonnen en zullen zeker tot de 5de juli duren.

Jorge Luis Martínez, een dorpsbewoner, vertelt dat zaterdag rond 19.30 uru "een gigantische storm opkwam en dat golven tot zes meter ontstonden. Er was een activiteit gepland om het begin van de zomervakantie te vieren maar alles werd weggemaaid. Ik had nog nooit zoiets gezien hoewel ik ook in 1974 al eens minj huis vernield zag."

Juan Miguel García Díaz en Tamara Valido Benítez, de provinciale leiders van de Poder Popular kwamen ter plaatse en evalueerden met de gemeenteraadsleden de schade en probeerden de mensen gerust te stellen.

De bevolking, die nog nooit iets van die schaal had meegemaakt, reageerde prachtig. Velen gingen naar de polikliniek om de gekwetsten een hart onder de riem te steken en iemand nam het initiatief voor vrijwillige bloeddonnaties.

Mileydis Milián, ondervoorzitster van de gemeeenteraad en leidster van de Civiele Bescherming zorgde voor voedselbevoorrading voor de dakloos geworden buren.

Wat is een zeewindhoos?
 
Een lange vertikale wolkenbuis van ong 200m diamter en ong. een kilometer hoog tussen het wolkendek en het zeeoppervlak. Ze blijven ong. een half uur bestaan en hebben zeer vernietigenden effecten. Ze ontstaan boven opgewarmd water. Als ze boven land ontstaan spreekt men van een tornado

Cubadebate

Playa Caimito San Nicolas Cuba Tromba Marina o Rabo de Nube Noticiero