ZEDM in Mariel, een project met toekomst

De speciale economische zone van Mariel (ZEDM: Zona Especial de Desarollo de Mariel) is een project met toekomst. Ze werd geopend 202014 in een gebied van 456,4 km2 ten westen van Havana en werd zo de grootste diepzeehaven van de regio.Buitenlandse investeerders vestigen zich er en zo worden meer dan 4000 nieuw jobs gecrëerd. Tot nog toe werden projecten voor bijna een miljard dollar goedgekeurd. Firma’s wereldwijd die hun producten en diensten op de Latijns-Amerikaanse en Caribische markt willen verkopen. Cuba wil met Mariel de belangrijkste transporthub voor de Caraïben worden , aansluitend op het Panamakanaal en het toekomstige Nicaraguakanaal.

Er zijn Cubaanse en internationale bedrijven actief. 13 firma’s bestaan uit 100% vreemd kapitaal, 4 zijn in Cubaanse handen, 5 zijn joint-ventures en ééntje is een partnership. 8 firma’s hebben hun activiteiten al opgestart. Cuba is geïnteresseerd in het aantrekken van technologie die snel door onze hooggeschoolde werkkrachten kan opgepikt worden en de productie- en efficientieniveua’s zal verbeteren.

Mariel biedt plaats voor een miljoen plaatsen voor ontainers en splinternieuwe verkeeersinfrastructuur: treinen en autowegen. De regering verwacht een jaarlijkse investering van 300 milj. dollar in de nieuwe haven.

Cubabusinessreport