Wie zijn de doden in Venezuela?

Sinds het begin van de protestgolf die door de oppositie in gang gezet werd om de regering ten val te brengen, zijn er al meer dan twintig dodelijke slachtoffers te betreuren. Het is bijna onmogelijk geworden om nog te ontsnappen aan de krantenkoppen over het onophoudelijke geweld in Venezuela. De rechtse oppositieleiders hebben geprobeerd de slachtoffers af te schilderen als voorbeelden van onderdrukking door de staat en als bewijs van de "dictatuur" die zij ten val willen brengen. De reguliere media heeft deze versie van de feiten al meerdere malen herkauwd door krantenkoppen zoals "Het Venezolaanse bewind heeft bloed aan zijn handen" en "Tiananmen in Venezuela" te gebruiken. Sommige uitingen gaan zelfs zo ver dat ze de verkozen regering van Nicolas Maduro ervan beschuldigen "een beleid van staatsgenocide" te voeren.

In werkelijkheid gaat het er helemaal anders aan toe:  Van alle dodelijke slachtoffers tot nu toe, zijn er inderdaad drie gedood door de nationale veiligheidstroepen, maar onder de slachtoffers bevinden zich intussen ook al twee leden van de politie zelf. Het totale aantal slachtoffers is vooral ernstig gestegen door acht sterfgevallen veroorzaakt door elektrocutie toen ze een bakkerij probeerden te beroven. Vijf van deze slachtoffers konden in verband gebracht worden met de protestgolf van de oppositie. Langs de andere kant zijn er ook twaalf sterfgevallen te betreuren die veroorzaakt werden door het gebruik van geweld van de rechtse oppositiepartij zelf.

Naast meer dan twintig doden, raakten volgens de Venezolaanse procureur-generaal Luisa Ortega ook 437 anderen gewond tijdens de protestgolf.

Ziehier een analyse van de dodentol sinds het begin van de protestacties.

6 april

1. Jairo Ortiz: Deze 19-jarige student werd in de deelstaat Miranda doodgeschoten door agent Rohenluis Leonel Mata. De Venezolaanse politie heeft Mata meteen aangehouden, en hij zal strafrechtelijk vervolgd worden.

10 april

2. Daniel Queliz: Deze 19-jarige student uit Carabobo werd doodgeschoten door de politie terwijl hij deelnam aan een protestactie van de oppositie.

3. Ricarda De Lourdes: Deze 83-jarige vrouw stierf op 10 april bij haar thuis in Caracas aan hydrocefalie. Toen ze vroeger op de dag ineens last begon te krijgen, kon ze niet naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis gebracht worden omdat de demonstranten van de oppositie alle wegen van de buurt blokkeerden, waardoor de ziekenwagen haar niet kon bereiken.

11 april

4. Yey Amaro: Deze 37-jarige politieagent van de deelstaat Lara werd op 11 april door een demonstrant van de oppositie aangereden nadat hij geprobeerd had te bemiddelen bij de opstand in zijn deelstaat.

5. Miguel Colmenares: Deze 36-jarige aanhanger van de oppositie uit Lara stierf aan verschillende verwondingen die hij had opgelopen bij een ontploffing van explosieven in Barquisimeto in Lara.

6. Gruseny Canelon: Deze 32-jarige aanhanger van de oppositie uit Lara stierf aan orgaanfalen nadat hij neergeschoten werd tijdens een betoging tegen de regering. Voor dit incident werden vijftien leden van de Nationale Garde gearresteerd.

7. Oliver Villa: Deze 29-jarige ondernemer in de digitale marketing werd in Caracas door onbekende belagers op motors neergeschoten nadat hij een barricade van de oppositie in de wijk El Paraiso in Caracas ontvlucht was.

12 april

8. Brayan Principal: Deze 14-jarige inwoner van de Ali Primera Socialist City werd door demonstranten van de oppositie neergeschoten nadat ze binnengedrongen waren door de hoofdpoort van de leefgemeenschap.

9. Carlos Moreno: Deze 17-jarige student werd door het hoofd geschoten toen hij in Caracas verbleef. Volgens zijn familie was hij niet betrokken in de opstand, en er wordt vermoed dat hij vermoord werd door gewapende overvallers die zijn motorfiets stalen.

19 april

10. Niumar Sanclemente: Deze 28-jarige sergeant van de Nationale Garde werd blijkbaar gedood door een sluipschutter in Los Teques, de hoofdstad van de deelstaat Merida.

11. Paola Ramirez: Deze 23-jarige studente uit Tachira werd neergeschoten toen ze zich in de buurt van de opstand bevond. Voor deze moord werd een lid van de rechtse oppositiegroep Vente Venezuela gearresteerd.

20 april

12. Kevin Leon: Deze 19-jarige bakkerijmedewerker uit het district El Valle in Caracas werd doodgeschoten door demonstranten van de oppositie die zijn werkplaats aan het vernielen waren.

13. Ramon Martinez: Deze 28-jarige kok die in dezelfde bakkerij werkte als Kevin Leon in het district El Valle in Caracas werd doodgeschoten door demonstranten van de oppositie terwijl hij de bakkerij probeerde te beschermen.

14. Francisco Gonzalez: Deze 34-jarige man stierf tijdens de vernieling van de bakkerij in El Valle.

15. Elio Manuel Pacheco Pérez: Deze 20-jarige man werd geëlektrocuteerd toen hij een bakkerij in El Valle, Caracas, probeerde te plunderen.

16. Jairo Ramírez: Deze 47-jarige man werd geëlektrocuteerd toen hij een bakkerij in El Valle, Caracas, probeerde te plunderen.

17. Robert Joel Centeno Briceño: Deze 29-jarige man werd geëlektrocuteerd toen hij een bakkerij in El Valle, Caracas, probeerde te plunderen.

18. William Heriberto Marrero Rebolledo: Deze 33-jarige man werd geëlektrocuteerd toen hij een bakkerij in El Valle, Caracas, probeerde te plunderen.

19. Johathan Meneses: Deze 27-jarige man werd geëlektrocuteerd toen hij een bakkerij in El Valle, Caracas, probeerde te plunderen.

20. Stivenson Zamora: Deze 21-jarige man werd geëlektrocuteerd toen hij een bakkerij in El Valle, Caracas, probeerde te plunderen.

21. Kenyer Alexander Aranguren Pérez: Deze 20-jarige man werd geëlektrocuteerd toen hij een bakkerij in El Valle, Caracas, probeerde te plunderen.

22. Yorgeiber Rafael Barrena Bolívar: Deze 15-jarige man werd geëlektrocuteerd toen hij een bakkerij in El Valle, Caracas, probeerde te plunderen.

23. Mervin Guitan: Deze 26-jarige man die voor een burgemeester in Sucre werkte werd neergeschoten door een onbekende schutter tijdens de opstand.

24. Alberto Rodriguez: Deze 16-jarige man stierf door verstikking door traangas dat gebruikt werd in El Valle, Caracas.

23 april

25. Almelina Carrillo: Deze 47-jarige dame kreeg op 19 april een fles bevroren water die uit een gebouw werd gegooid op haar hoofd terwijl ze in de buurt van een pro-regeringsbetoging in Caracas wandelde en stierf enkele dagen later aan haar verwondingen.

24 april

26. Jesus Sulbaran: Deze 41-jarige student criminologie die ook een medewerker was van de gouverneur in Merida, stierf terwijl hij volgens de Venezolaanse ombudsman deelnam aan een pro-regeringsbetoging.

27. Renzo Rodriguez: Deze 54-jarige man stierf in de deelstaat Barinas aan de gevolgen van een schotwonde in de borst die hij opliep toen hij in de buurt van het gemeentehuis van Barinas wandelde.

28. Orlando Jhosep: Deze 23-jarige man stierf aan een schotwonde tijdens een betoging in de stad El Tocuyo in de deelstaat Lara.

29. Daniel Infante: Deze 25-jarige vervoerswerknemer stierf volgens de Venezolaanse ombudsman terwijl hij deelnam aan een pro-regeringsbetoging.

30. Luis Marquez: Deze 52-jarige man werd doodgeschoten in de hoofdstad van de deelstaat Merida terwijl hij deelnam aan een pro-regeringsbetoging.

25 april

31. Efrain Sierra: Deze 27-jarige man overleed nadat hij op 24 april een kogel in zijn maag kreeg toen hij zich verzette wanneer zijn motorfiets gestolen werd toen hij door een barricade van de oppositie reed.

 

Verontrustend genoeg zijn er ook mensen waarvan hun overlijden tijdens die periode vragen doen rijzen over mogelijke doelgerichte moorden en mogelijke paramilitaire activiteiten.

23 april

Esmin Ramirez: Dit Venezolaanse vakbondslid werd zondag vermoord in de zuid-oostelijke deelstaat Bolivar nadat hij ontvoerd werd. Zijn naasten beweerden dat het hier gaat om een politieke ontvoering en moord. Ramirez was een lid van de vakbond Movement 21 in het staatsbedrijf Ferrominera dat actief was in de ijzerertsindustrie en maakte deel uit van de politieke partij PSUV uit Cachamay. Hij werd gedood in de wijk El Rinconcito in Guayana City, een stad langs de oevers van de rivier Orinoco in de deelstaat Bolivar.

Jackeline Ortega werd buiten Caracas vermoord in Santa Lucia del Tuy. Ortega was ook een lid van de PSUV en stond aan het hoofd van de plaatselijke commissie rond voorraden en productie, beter gekend als de CLAP, een alternatief voedselbedelingsprogramma dat door de regering werd opgericht.

26 april

Juan Pablo Pernalete Llovera: Deze 20-jarige man werd woensdag in Chacao doodgeslagen met een gasfles.

Telesur

vert. : Nele Van Den Broeck