Wetsvoorstel in VS-senaat om vrij reizen naar Cuba toe te laten

Het wetsvoorstel werd door 55 van de 100 senatoren ingediend met de titel "Wet voor reisvrijheid naar Cuba". Zo zou er een eind moeten komen aan beperkingen op toerisme en de betalingsmoeilijkheden ervoor, die er nu nog zijn.Het voorstel werd al eens ingediend in 2015 in het Congres en afgekeurd. Nu dienen 46 van de toenmalige indieners het opnieuw voor aan de Senaat, zegt ‘Engage Cuba’, een vereniging die zich inzet om de blokkade op te heffen. Hoewel er dus een meerderheid voor is in de Senaat, moet het ook – in dezelfde tekstvorm – goedgekeurd worden in het Congres voor het wet kan worden. ‘Engage Cuba’ zegt dat het voorstel gesteund wordt door beide partijen in het Congres. Senatoren Jeff Flake, republikein voor Arizona, en Patrick Leahy, democraat voor Vermont, leiden de groep die het wetsvoorstel opnieuw indienden.

VS-burgers moeten nu nog onder één van 12 categorieën vallen om reistoestemming te krijgen: educatieve, culturele, religieuze redenen die ‘people to people’-uitwisselingen motiveren zijn sinds Obama’s opening, bruikbaar voor een reistoestemming. Zo steeg het aantal VS-burgers op bezoek op het eiland wel spectaculair tot 284.000 in 2016, maar toerisme naar Cuba blijft voor de VS-burgers nog steeds verboden.

De coalitie tussen Republikeinen en Democraten is erg opvallend in de gepolariseerde politieke context van de VS vandaag, zegt James Williams van ‘Engage Cuba’. “ We applaudisseren voor senatoren Flake en Leahy omwille van hun steun voor de volkeren van de VS en Cuba en het elimineren van een archaïsche politiek”.

Leahy onderlijnde bij de persvoorstelling dat de Federale Regering zich niet te moeien heeft met de reisplannen van de burgers, zeker niet als het om een land gaat op 90 mijl van Florida. Het verbod is helemaal niet in functie van de veiligheid van de VS en strookt niet met haar economische belangen. Hij voegde eraan toe dat deze wet de blokkade net opheft maar tenminste de VS-burgers de vrijheid van reizen terug geeft.

Volgens een peiling steunt 81% van de VS-burgers, 70% van de Republikeinse kiezers en 74% van de Cubano-amerikanen in Florida de opheffing van alle reisbeperkingen.

Cubadebate