VS-programma "World Learning" wil Cubaanse jongeren met studiebeurzen verleiden

Suzanne Santiesteban, de voorzitster van de Federatie van Studenten van het Middelbaar Onderwijs (FEEM), stelde op de Cubaanse televisie de subversieve activiteiten aan de kaak die de organisatie World Learning in de afgelopen zomermaanden opzette.

WL is een Noord-Amerikaanse vzw met bases in Washington en Vermont die Cubaanse studenten tussen 16 en 18 jaar beurzen aanbiedt met de bedoeling "hen te emanciperen en instellingen te versterken". Het programma werkt op geen enkele manier samen met de Cubaanse autoriteiten. Vier personen reisden vanuit Panama als toeristen naar Cuba om er jonge studenten te werven.  Hun  programma voorzag ook in het opzetten van een eindproject gericht op activiteiten die bij de terugkeer naar Cuba moeten worden uitgevoerd, onder het toezicht van de gulle sponsors. De Cubaanse autoriteiten waarschuwden hen dat ze zo de verblijfsvoorwaarden van hun toeristenvisum met de voeten traden.

WL ontvangt fondsen van o.a. USAID, het VS-agentschap voor internationale ontwikkeling. Uit de recente geschiedenis van Cuba, Latijns Amerika en elders in de derde wereld weten we dat dit agentschap in feite een dekmantel is voor de wereldwijde inmenging van de VS. Die fondsen zijn een uitvloeisel van de wet Helms-Burton uit 1996 en bedoeld om veranderingen in Cuba - lees ‘regime change’ - te financieren. Onder Barack Obama werd hiervoor meer dan 139 miljoen dollar uitgegeven.

De FEEM veroordeelt deze subversie vanuit de VS gericht op de jonge generaties. Ze plant meer dan 460 bijeenkomsten te houden om de recentste door USAID betaalde activiteiten te ontmaskeren.

"We zijn helemaal niet tegen academische uitwisseling," aldus Santiesteban, "maar dat moet altijd op basis van wederzijds respect gebeuren. (…) De Cubaanse studenten zijn trouw aan de revolutie en haar geschiedenis en zullen geen enkele manipulatie toestaan", besloot Santiesteban.

Bron: Cubadebate, 23 september 2016