VS financiert campagne om Cubaanse artsen in Mexico aan te vallen

USAID ( het officiële VS-agentschap voor ‘ontwikkelingssamenwerking’) en verkozenen van PAN (‘christelijke’ rechtse partij) werken samen om een grote campagne op te zetten tegen de aanwezigheid van Cubaanse artsen in Mexico, dat bracht politiek analist Katu Arkonada aan het licht.Fractieleider van PAN in de senaat: Julen Rementeria, leidt de anti-Cubaanse kruistocht. De aanwezigheid van Cubaans medisch personeel in Mexico zou onnodig zijn, en bovendien zouden ze in rebellengebieden steun gaan bieden.

Rementeria heeft nauwe banden met de in Cuba geboren terrorist Orlando Gutiérrez Boronat, leider van de organisatie Directorio Democrático, dat op 11 juli 2021 via sociale media aanzette tot geweld in de straten van Cuba. Ze verspreiden ook vijandig fakenews onder de hashtag #SOSCuba over het gezondheidszorg op Cuba.

De Mexicaanse senator is ook verbonden aan de "Stichting voor de rechten van de mens in Cuba", een pionier in het opzetten van acties tegen de Cubaanse medische brigades in heel Latijns-Amerika. Dat wordt openlijk gefinancierd door USAID dat nieuw geld gaf in oktober 2021 en nog eens, nu in september 2022.

Margarita Guerra, programmadirecteur van het USAID-kantoor voor Latijns-Amerika en het Caribisch gebied, is de belangrijkste coördinator en financier van de campagne die tot doel heeft de aanwezigheid van Cubaanse artsen in Mexico te boycotten.

Cubadebate