Vorige president van Brazilië gearresteerd

De vorige president van Brazilië, Michel Temer, werd donderdag in São Paulo gearresteerd als onderdeel van de zaak Lava Jato, door de federale rechter van Rio de Janeiro, Marcelo Bretas. Die beval ook de arrestatie van voormalig minister Wellington Moreira Franco, een belangrijk medewerker van de voormalige president en partijgenoot

In hetzelfde onderzoek werd de bekende ex-president van de Zuid-Amerikaanse Lula Da Silva eerder veroordeeld tot 12 jaar en 11 maanden, op beschuldiging van corruptie en het witwassen van geld. Een zeer controversiële veroordeling.

Het arrestatiebevel van Temer was gebaseerd op de aanklacht van 2017 tegen Lucio Funaro, een voormalige partijgenoot. De procureur-generaal heeft zelfs tweemaal het Hooggerechtshof verzocht om processen te beginnen tegen Temer terwijl hij nog president was, maar het Congres weigerde de procedure daartoe goed te keuren. Temer werd doorverwezen naar de rechters van eerste aanleg van zodra hij zijn bescherming verloor en werd donderdagmorgen gearresteerd in zijn residentie in São Paulo.

De corruptie die hem ten laste wordt gelegd houdt verband met contracten met bedrijven die al zijn veroordeeld tijdens operatie Lava Jato en met Eletronuclear, het staatsbedrijf dat de kerncentrales van het land exploiteert. Bedrijven die de contracten met Eletronuclear wonnen, zouden leiders van de MDB - de partij van Temer  - die al jarenlang alle staatselektriciteitsbedrijven controleerden - hebben betaald. Deze verdachte contracten werden ondertekend in 2016, toen Temer al president van Brazilië was.

De aanklacht kwam er dankzij de medewerking- in ruil voor strafvermindering - van de eigenaar van Engevix: José Antunes Sobrinho. De zakenman verklaarde dat hij op verzoek van reservekolonel Joao Baptista Filma Filma Filho, een zeer goede vriend van Temer die ook werd aangehouden, steekpenningen betaalde om een van de contracten voor de bouw van de kerncentrale Angra 3 te winnen. Volgens Antunes Sobrinho was de betaling van illegale commissies ten gunste van de MDB bekend bij zowel Temer als bij Moreira Franco, die presidentieel secretaris en secretaris-generaal van het agentschap voor de burgerluchtvaart was en ook secretaris van strategische zaken onder president Rousseff.

Temer wordt momenteel met tien aanklacten geconfronteerd. Nochtans was hij de man die Dilma Roussef verving omwille van zgn. malversaties met de begroting : doorschuiven van facturen naar een volgend begrotingsjaar (wat ALLE Belgische regeringen sinds decennia doen) waarbij ze persoonlijk geen enkel voordeel haalde.

Cubadebate