Volledig programma vormingsweekend

Het vormingsweekend van ICS komt dichterbij. Jullie vragen zich waarschijnlijk af, of het de moeite is om een kostbaar vrij weekend aan vorming te besteden. En dan nog over Cuba?  We zijn al met 40 maar INSCHRIJVEN KAN NOG!

Cuba, een eiland van elf miljoen blijft velen intrigeren. Genoeg onderwerpen die de moeite waard zijn om dieper op in te gaan:
 
De dood van Fidel Castro, historisch leider van de Cubaanse Revolutie, brengt heftige emoties teweeg in Cuba, maar ook hier in de Belgische publieke opinie. Hoe evolueert Cuba verder na Fidel?
 
Een ander heet hangijzer is de Cuba/VS relaties: hoe die waarschijnlijk zullen veranderen onder Trump.
 
We willen ook aandacht besteden aan de verworvenheden van Cuba: een sociaal justitiemodel, een uniek democratische proces en het werk van onze partner Centro Felix Varela voor een betere leefomgeving.

Voor elk wat wils dus. En dat in onvervalste ICS sfeer: verwacht je na de vorming aan muziek, een film en we organiseren zelfs nog een workshop cocktails maken.
 

Hieronder geven we bij elk thema een woordje uitleg en stellen we je de inleider even kort voor. Hiermee hopen we jullie al wat wegwijs te maken doorheen het programma. Wens je je nog in te schrijven voor ons weekend, dan kan dit hier. Waar wacht je nog op?!
 

Vrijdagavond: Marc Vandepitte over Fidel en aansluitend Film: Comandante van Oliver Stone

Naar aanleiding van het overlijden van Fidel Castro stellen wij jullie de eerste avond van het vormingsweekend de film Comandante van Oliver Stone voor. In deze interessante documentaire interviewt Stone Fidel over allerlei onderwerpen varierend van politiek tot de persoonlijke sfeer. Deze begint om 20u - met inleiding door Cubakenner Marc Vandepitte.

Vorming op zaterdag 10 december

VOORMIDDAG

Democratie in Cuba voor beginners

Er wordt vaak gezegd dat Cuba een communistische dictatuur is waar de burgers absoluut geen inspraak hebben.

Hoe werkt de Cubaanse democratie? Wie beslist over het beleid ? Hoe zit het met de verkiezingen? Wie is er vertegenwoordigd in het Cubaans parlement?

Spreker:Kasper Libeert is onze kersvers beleids en bewegingsmedewerker bij ICS. Hij heeft het eiland al een paar keer bezocht en stelde zich toen ook de vraag: hoe zit dat daar in elkaar? In deze vorming, deelt hij zijn bevindingen met jullie.

Democratie in Cuba voor gevorderden

Hier gaan we dieper in op het concept 'democratie' binnen een socialistisch maatschappijsysteem. Er is dus aandacht voor theorie, maar we trekken ook conclusies uit de praktijk van Cuba.

Spreker: Victor Manuel Cairo Palomo is een Cubaans diplomaat en werkt op de Cubaanse Ambassade in België. De uitgelezen persoon om ons over de democratie in zijn land te vertellen.

Onze Cubaanse partner: Greenmapping Nederlands

Onze partner Centro Felix Varela (ism G3W) doet aan 'greenmapping' , een erg simpele maar ingenieuze manier om op een participatieve manier aan een betere leefomgeving te werken. Wat houdt dit extact in? En wat kunnen wij hieruit leren?

Spreker: Toon Danhieux verantwoordelijke van ICS Gent en onze website, was een maand terug bij onze partner te gast en weet er ons alles over te vertellen.

NAMIDDAG

Cuba richting 2030?

Cuba is een land in volle ontwikkeling. Het eiland bouwt verder aan hun eigen economisch en sociaal model en zijn sinds 2011 zijn er zelfs grondig actualisaties doorgevoerd. Zo is het werken voor 'eigen rekening' bijvoorbeeld toegestaan. Waar wil Cuba staan binnen 15 jaar? Welke zijn de uitdagingen, verwezenlijkingen en risico's?

Spreker: Erwin Carpentier is er niet vies van om theoretische Cubaanse teksten te doorgronden en volgt via de Cubaanse pers de economische actualisering van het eiland op de voet en is dus de uitgelezen persoon om deze vorming te animeren.

Justitie in Cuba

Een socialistisch rechtsysteem hoe ziet dat er uit? Wat is er zo anders dan binnen ons juridisch syteem? Ligt de focus op preventie of op bestraffing? Hoe gaat een proces in Cuba in zijn werk?

Dit en vele andere vragen komen aan bod in deze vorming.

Spreker: nog te bevestigen

VS-Cuba relaties

Er is veel gebeurd sinds de historische speech van President Obama op 14 december 2014. Ondertussen al bijna 2 jaar geleden. De Vijf zijn vrij, de VS heeft een Ambassade geopend op Cuba,.. Er is ook nog veel NIET gebeurd: de economische en financiële blokkade, ingesteld door de VS tegen Cuba, is nog steeds contact.

En de hamvraag die velen zich nu stellen: Wat na de overwinning van Trump? Hoe gaat hij om gaan met de ontdooiing van de Cuba-VS relaties?

Spreker: Marc Vandepitte is een Cuba en Latijns-Amerika expert. Hij schreef er al talrijke boeken over. Als onderwijzer is hij ook in staat om erg moeilijke thema's op een zeer duidelijke manier over te brengen.

Zaterdagavond:

getuigenis van verantwoordelijke Duitse solidariteitsorganisatie Cuba Si.

Jan Moerman leert ons twee minder bekende Cubaanse Cocktails maken 
onder het moto BaHcardiDaarna Fiesta Cubana

Vorming op zondag 11 december

Fidel inspireert (Frans)

De man die zestig jaar lang dé stem der stemlozen was is niet meer, maar zoals de Cubanen zeggen hij is niet gestorven, maar heeft zich vermenigdvuldigd. In deze vorming gaan we dieper in op zijn gedachtegoed en hoe hij de Cubaanse revolutie mee vorm heeft gegeven.

Spreker:Isabelle Vanbrabant is voorzitster van Initiatief Cuba Socialista en vertelt uit haar eigen ervaring hoe Fidel haar inspireerde.

Sociale media

We kunnen de sociale media niet langer wegdenken uit ons dagelijks leven. Hoe werken wij als solidariteitsorganisatie en activisten met de sociale media? Welke tips en trics voor een goede communicatie? Hoe kan je de activiteiten van je lokale groep via de sociale media bekendmaken en achteraf in “the picture” zetten.

Spreker: Kasper Libeert, medewerker bij ICS, behoort met zijn 25 jaar zelf tot de Facebookgeneratie en kan de leken onder ons dus heel wat kneepjes van het vak leren.