Vijfentwintigste verjaardag van Cuba Sí in Duitsland

Onze Duitse zusterorganisatie Cuba Sí vierde op 23 juli haar vijfentwintigste verjaardag. ICS feliciteert haar van harte en wil de samenwerking tussen beide organisaties versterken.

De bezoekers van Che Presente zullen zich herinneren dat er in de laatste drie jaar telkens een infostand van Cuba Sí in onze tent stond. Leden van ICS woonden het verjaardagsfeestje in Berlijn bij, en ik had een paar dagen later het genoegen met Miriam Näther en Angelika Becker van het bureau van Cuba Sí van gedachten te wisselen over de verdere samenwerking tussen onze organisaties.

Cuba Sí werd in 1991opgericht. Ze telt meer dan 500 leden, verdeeld over 40 regionale groepen. Sinds haar ontstaan heeft ze elf landbouwprojecten in Cuba gerealiseerd, meer dan 360 containers met materiaal naar het eiland verscheept en meer dan 12 miljoen euro steun verzameld! In 2008, na de doortocht van vernietigende orkanen, zond ze 380 000 euro noodhulp. Ze steunt naast landbouw (voornamelijk melkproductie) ook culturele projecten. Cuba Sí was ook actief in de strijd voor de vrijlating van de Cuban Five.
In Cuba werkt ze samen met ICAP en met de ACPA, de Cubaanse vereniging voor veeteelt.

Voor haar projecten hanteert CS criteria als duurzaamheid, economisch, ecologisch en sociaal, dus ook met oog voor de verbetering van de levens- en arbeidsomstandigheden van de projectmedewerkers.
 
Daarnaast doet Cuba Sí ook aan politiek werk door over het land te berichten via conferenties en het tijdschrift Revista, dat twee keer per jaar uitkomt. Cuba Sí trekt haar solidariteit met Cuba ook door naar de rest van Latijns-Amerika, en in het bijzonder met Nicolas Maduro in Venezuela en Dilma Rousseff in Brazilië. De basis van de solidariteit met Cuba, zo schrijft Cuba Sí in haar tijdschrift, is het behoud en de ontwikkeling van een maatschappelijk alternatief voor het kapitalisme.

Cuba Sí is nauw verbonden met Die Linke, een Duitse socialistische partij (en erfgenaam van de vroegere socialistische eenheidspartij SED van de DDR), hoewel het lidmaatschap van Cuba Sí zeker niet voorbehouden is voor leden van Die Linke. Ze is ook lid van het Netzwerk Cuba, een samenwerkingsverband tussen de verscheidene Duitse Cuba-solidariteitsgroepen.

ICS heeft met de Cuban Five campagne aangetoond dat het internationaal meespeelt. Het is ook altijd een vaste gast op de tweejaarlijkse Europese solidariteitsconferenties, waarvan de volgende in november 2016 in Stockholm plaatsvindt. Het is dan ook zeker de bedoeling de banden met de Europese zusterorganisaties verder aan te halen en te proberen gemeenschappelijke acties op te zetten.

Foto's van het feest, gedeeld door Cuba Sí.