Vijf geneesmiddelen "Made in Cuba" uniek in de wereld

Cuba is wereldleider op het gebied van biotechnologisch onderzoek en de Cubaanse biotechnologie-industrie is wereldwijd bekend.

De menselijke en veterinaire vaccins, bioproducten, geneesmiddelen, farmaceutische producten, diagnostische middelen en monoklonale antilichamen die door briljante wetenschappers in eersteklas onderzoeksinstituten worden gecreëerd, plaatsen Cuba in het rijtje van ontwikkelingslanden als India en Brazilië, die met reuzestappen vooruitgaan in deze sector.

De BioCubaFarma Business Group, economisch de belangrijkste van het land, neemt de leiding van de biotechnologie en farmaceutische industrie. Deze organisatie registreert producten en exporteert naar meer dan 50 landen. Ze heeft 1800 patenten in het buitenland en heeft een jaaromzet van meer dan 2 miljard dollar. Onder de instellingen van deze grote groep, die meer dan 22 duizend werknemers in dienst heeft, bevinden zich het Centrum voor Genetische Techniek en Biotechnologie (CIGB), het Centrum voor de Productie van Laboratoriumdieren (CENPALAB), het Nationaal Centrum voor Biopreparaties (BIOCEN), het Centrum voor Immuunexperimenten en het Centrum voor Moleculaire Immunologie (CIM).

Welke zijn de Cubaanse medicijnen met meest internationaal aanzien? PanamericanWorld presenteert vijf creaties, uniek in de wereld, geboren uit de expertise en lange jaren van onderzoek van Cubaanse wetenschappers.

HEBERPROT-P, DE BESTE BEHANDELING VOOR DIABETISCHE VOETZWEREN  (Video in Spaans)

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie lijden ongeveer 300 miljoen mensen aan diabetes, waarvan 15 tot 35% hen hun ledematen moet laten amputeren. Het Cubaanse Heberprot-P, enige in zijn soort ter wereld, kon diabetische voetzweeramputaties bij Cubaanse patiënten met meer dan vier keer verminderen. Geboren uit het creatieve genie van een team van wetenschappers onder leiding van Dr. Jorge Berlanga in het CIGB, wordt het medicijn gebruikt in meer dan 20 landen. De behandeling omvat injectie in het aangetaste gebied van de persoon en laat toe om het genezingsproces van de huid te versnellen, zodat de wond in een periode van ongeveer drie maanden wordt gesloten.

CIMAVAX-EGFVACCIN, EEN HOOP TEGEN LONGKANKER (Video Spaans)

De overlevingskansen voor mensen met vergevorderde longkanker zijn zeer laag; met CIMAvax-EGF is echter een nieuwe hoop ontstaan. Dit vaccin werd gemaakt door CIM-onderzoekers die 25 jaar nodig hadden om het product te ontwikkelen. Behandeling ermee, vertraagt de groei van kankercellen en voorkomt daardoor dat de ziekte zich over het hele lichaam verspreidt, waardoor het leven van mensen wordt verlengd. Wetenschappers zeggen dat het geen preventief vaccin is, maar een therapeutisch vaccin, hoewel het ook al is gebruikt bij mensen met een zeer hoog risico op de ziekte.

CIMAvax-EGF trok de aandacht van wetenschappers van het Roswell Park Cancer Institute in New York die de mogelijkheid blijven evalueren om dit product naar de Verenigde Staten te brengen, wat een mijlpaal zou zijn, omdat Washington met de blokkade de toegang tot Cubaanse uitvindingen al decennialang verhindert.

Het CIM ontwikkelde ook het VAXIRA-vaccin (bekend als Racotumomab) dat werkt op een molecule die in alle kankercellen voorkomt. De wetenschappers zijn op zoek naar een medicijn dat tegen leukemie en andere tumoren effectief is en die long-, dubbelpunt-, prostaat- en borstkanker in de toekomst kan begeleiden.

POLITOSANOL (PPG), EEN NATUURLIJK CHOLESTEROLVERLAGEND PRODUCT (Video in Spaans)

Dit geneesmiddel, gemaakt van suikerrietwas, wordt voornamelijk gebruikt om het cholesterolgehalte te verlagen, hoewel het product ook andere toepassingen heeft, aangezien het anti aggregerende, anti ischemische en antitrombotische effecten heeft. Bovendien gebruiken sommige mensen het geneesmiddel omdat ze ervaren dat het het mannelijke geslachtskanaal versterkt. PPG is natuurlijk en kent weinig contra-indicaties, in tegenstelling tot andere bestaande cholesterolgeneesmiddelen op de internationale markt.

Venezuela is een van de grootste afnemers van PPG en Cuba verkoopt het ook in onder andere Servië, Slowakije en Spanje.

VA-MENGOC-BC, ZEER EFFECTIEF MENINGOCOCC-VACCIN B EN C

In de jaren tachtig van de vorige eeuw werd Cuba getroffen door een uitbraak van meningokokkenziekte. Wetenschappers hebben hard gewerkt om een oplossing te vinden en het Finlay Institute in Havana creëerde VA-MENGOC-BC, een bivalent vaccin bestaande uit membraan blaasjes van het buitenmembraan van meningococcus B en capsulaire polysacharide van meningococcus C. Het is momenteel het enige geneesmiddel dat commercieel beschikbaar in de wereld is dat meningocci B en C aanvalt.

In Cuba zijn reeds meer dan 60 miljoen doses van het vaccin toegediend. Het product heeft bewezen zeer effectief te zijn en met een hoog veiligheidsprofiel, zoals erkend door de Wereldgezondheidsorganisatie.

NEUROEPO, EEN GENEESMIDDEL OM DE PROGRESSIE VAN ALZHEIMER TE VERTRAGEN

De vergrijzing van de bevolking is een van de grootste problemen waarmee Cuba te kampen heeft. De ziekte van Alzheimer is op dit moment de zesde doodsoorzaak in het land, onder mensen ouder dan 60, en in 2040 zou de ziekte 2,7% van de Cubanen kunnen treffen. Vandaag hebben meer dan 35 miljoen mensen in de wereld de ziekte van Alzheimer en er is geen enkel geneesmiddel of remmend middel. In deze context creëerden CIM-wetenschappers een geneesmiddel genaamd NeuroEpo, dat de ziekte vertraagt.

Het zal de eerste keer zijn dat het bij mensen wordt gebruikt en we moeten op de resultaten wachten. De samenstelling ervan verhindert of elimineert Alzheimer niet, maar de preklinische resultaten zijn bemoedigend in die zin dat het kan helpen om het verloop van de ziekte te veranderen, dat wil zeggen de verslechtering waaraan die de patiënt onvermijdelijk lijdt vertragen. Alzheimer is een neurodegeneratieve ziekte zonder regressie, het wordt alleen maar erger. Wat we willen is helpen dit degeneratieve proces te vertragen en de levenskwaliteit voor die persoon en de familie te verbeteren," zei CIM-onderzoeker Leslie Pérez Ruiz.

KOMENDE CREATIES

De Cubaanse wetenschappers werken aan een klinische studie met Heberferon, die op niercarcinoom en bij patiënten met kwaadaardige hersentumoren werkt. Zij volgen ook de proeven met het therapeutische vaccin TERAVAC-HIV, dat tot doel heeft de virale belasting van HIV dragers te verminderen.

Panamericanworld