Venezuela en Portugal ondertekenen 22 bilaterale overeenkomsten

De Venezolaanse minister van Buitenlandse Zaken Jorge Arreaza zei dat Portugal een "fundamentele bondgenoot" is.

Venezuela en Portugal hebben 22 samenwerkingsovereenkomsten geratificeerd na een reeks opvallende bilaterale bijeenkomsten op maandag in Caracas. De besprekingen werden bijgewoond door de Portugese minister van internationale zaken, ministers van Buitenlandse Zaken uit beide landen, Venezolaanse president Nicolas Maduro en andere ministers van het kabinet.

Volgens de Venezolaanse regering zijn de nieuwe overeenkomsten bedoeld om bij te dragen tot "de ontwikkeling van strategische sectoten als olie, infrastructuur, elektriciteitsvoorziening, universitair onderwijs, wetenschap, technologie, gezondheidszorg en voedsel". De goedkeuring van de overeenkomsten komt op het moment dat Venezuela zijn vierde jaar van ernstige economische crisis ingaat, die wordt gekenmerkt door een driecijferige inflatie, de devaluatie van zijn nationale munt en de verslechtering van de nationale overheidsdiensten.

De Venezolaanse minister van Buitenlandse Zaken Jorge Arreaza, die verwees naar de financiële moeilijkheden van het land en de gevolgen van de vorig jaar opgelegde Amerikaanse sancties, zei dat Portugal een "fundamentele bondgenoot" was in het licht van de "economische belegering van  de Verenigde Staten tegen Venezuela (…) Dankzij Portugal hebben we manieren gevonden om onze verplichtingen na te komen ", zei hij.

Arreaza suggereerde dat een aantal "belangrijke investeringen en projecten opgezet zijn" als gevolg van samenwerking tussen de twee landen en dat deze initiatieven zouden bijdragen tot het "economisch herstel" van Venezuela. Arreaza zei met name dat Portugal had beloofd Venezuela's inspanningen te zullen steunen om zijn eigen ‘cryptocurrency’, de zogenaamde Petro, te lanceren.

Bovendien benadrukte de Venezolaanse diplomaat de blijvende deelname van Portugal aan de Venezolaanse economie, met name de rol van Portugese bouwondernemingen bij de bouw van twee miljoen huizen in het kader van de zgn. ‘Grote missie voor woningen’. Hij beloofde Portugese bedrijven dat de nationale overheid "financiële zekerheid" zou garanderen voor hun investeringen in Venezuela.

Intussen heeft de voorzitter  van het door de oppositie gedomineerde Venezolaanse Parlement, Omar Barboza, maandag ook een ontmoeting gehad met de Portugese minister van Buitenlandse Zaken, Augusto Santos Silva. Barboza, die een parlementslid is voor de New Era Party (UNT), zei dat de bijeenkomst het "bewijs" was dat Portugal en de Europese Unie dit Nationale Parlement als de legitieme "vertegenwoordiger van het Venezolaanse volk" beschouwen.

De oppositiecoalitie, bekend als de Roundtable of Democratic Unity (MUD), heeft herhaaldelijk geprobeerd president Maduro uit zijn functie te ontheffen in het kader van een voortdurende impasse tussen de wetgevende en uitvoerende macht, die in december 2015 begon. Desalniettemin zei de Portugese minister van Buitenlandse Zaken na zijn ontmoeting met Barboza maandag dat zijn regering "vrije en eerlijke" presidentsverkiezingen later dit jaar steunt, evenals de recente pogingen tot dialoog om "de sociale en politieke situatie te stabiliseren".

In december hebben woordvoerders van de Venezolaanse regering en de oppositie het publiek in kennis gesteld van hun voornemen om een derde onderhandelingsronde te beginnen om de politieke en economische crisis in Venezuela te boven te komen. Hoewel alle eerdere pogingen tot dialoog zijn mislukt, hebben leidende politieke figuren die de laatste gesprekken faciliteren, waaronder Dominicaanse minister van Buitenlandse Zaken Miguel Vargas en voormalig Spaanse premier Jose Rodriguez Zapatero, hun optimisme uitgesproken over de ontwikkeling van de dialoog tot nu toe.

De bilaterale bijeenkomst van dinsdag komt na wrijving tussen Venezuela en Portugal eind december, toen president Maduro Portugal beschuldigde van sabotage van een zending ham (nvdr: traditioneel kerstmaal in Venezuela)  bestemd voor distributie onder de burgers tijdens de vakantieperiode.

Evernote