Venezuela: Aanval met gekaapte helikopter op het Hooggerechtshof en het ministerie van Binnenlandse Zaken

Afgelopen dinsdag viel een gekaapte helikopter het Hooggerechtshof en het ministerie van Binnenlandse Zaken, Justitie en Vrede aan. Daarbij werden verschillende schoten gelost en enkele granaten afgevuurd. Het voorval, dat volgens president Maduro een “terroristische aanval” was, heeft geen doden of gewonden gemaakt, maar veroorzaakte wel chaos in die zone in Caracas.“Het zal geen bende terroristen zijn die zijn wil zal opleggen”, zei de president in een toespraak vanuit het Palacio de Miraflores, waar de Nationale Prijs voor Journalistiek werd uitgereikt.

Het staatshoofd beschuldigde de oppositieleiders van een escalatie van geweld die zij willen doen uitmonden in een confrontatie tussen burgers.

“Jullie, heren van de MUD (“Tafel van Democratische Eenheid, de alliantie van de oppositie) “hebben een escalatie van geweld richting burgeroorlog op gang gebracht, die we zullen stoppen, we gaan dat niet toelaten” zo reageerde hij na de luchtaanval van de Venezolaanse rechterzijde.

De helikopter van de recherchepolitie overvloog Caracas nadat hij werd gekaapt door leden van het “Korps voor Wetenschappelijk Strafrechtelijk onderzoek en Criminalistiek (CICPC).

Het CICPC, vroeger gekend als het “Technische Juridische Politiekorps” (CTPJ) en bij zijn ontstaan als de “Gerechtelijke Technische Politie”, is het belangrijkste strafonderzoeksorganisme in Venezuela. Het is verantwoordelijk voor de wetenschappelijke opheldering van misdrijven met het oog op de verdere toepassing van het recht door de bevoegde instanties.

"Er werden onmiddellijk maatregelen genomen om het luchtruim boven de stad te verdedigen", zei Maduro. “Dit soort van gewapende escalatie heb ik altijd aangeklaagd. Ik heb heel het leger in staat van paraatheid gebracht om het recht op rust te verdedigen”, zo verduidelijkte hij na het veroordelen van de aanval en hij riep de oppositie op hetzelfde te doen.

Hij opperde dat één van de piloten in dienst was van Miguel Rodríguez Torres, ex-minister van Binnenlandse Zaken en Justitie, die hij eerder deze week ervan had beschuldigd samen te werken met de CIA van de VS.

De Venezolaanse president waarschuwde dat hij bereid is over te gaan tot speciale veiligheidsmaatregelen om gelijkaardige acties te voorkomen. Tegelijkertijd maakte hij duidelijk dat dit soort pogingen tot intimidatie het samenroepen van de Nationale Grondwetgevende Vergadering (ANC) niet zou verhinderen.

“Op maandag 31 juli zal Venezuela zijn Nationale Grondwetgevende Vergadering houden om de vrede op te leggen bij wet, met gerechtigheid”, zei Maduro. Volgens de Sociale Media heet de piloot Óscar Pérez en landde hij in La Trinidad, een bevoorrechte wijk ten oosten van de hoofdstad.

Op het ogenblijk van de aanval werd op het terras van het Hooggerechtshof de Dag Van De Journalistiek gevierd. “Deze wanhoopsdaad van geweld leert ons dat die groepen (van de oppositie) in een fase van escalatie van geweld zitten”, waarschuwde het staatshoofd.

Tot nu toe zijn er geen slachtoffers gemeld. Maar Maduro gaf aan dat in het geval dat gewelddadige groepen de macht proberen te grijpen “die dag alle volks- en politieke plannen moet worden geactiveerd, en dat een andere fase van de revolutie begint”.

Vooraleer de aanval uit te voeren maakte de piloot een video om tot burgerlijke ongehoorzaamheid op te roepen: “wij eisen dat jij, president Nicolas Maduro Moros, onmiddellijk met heel je ministeriële kliek ontslag neemt”.

cubadebate

Vert.: R. Sohier