Veiligheidschef van Pinochet eindelijk aangehouden

Na al die jaren van juridische spitsvondigheden van zijn advocaten, werd ex-kolonel op rust Cristián Labbé op bevel van een rechter op 17 april 2017 in hechtenis genomen.Labbé is ook ex-burgemeester in een rijk district van de hoofdstad Santiago. Hij was lid van de militaire junta (1973-1990) en één van de naaste medewerkers van Pinochet. Hij wordt nu officieel in beschuldiging gesteld van het folteren van vier jongeren in Panqguipulli, Temuco (zuiden van Chili) in 1973. Het was rechter Alvaro Mesa die hem liet aanhouden en overbrengen naar een kazerne in Temuco, 680 km ten zuiden van Santiago, waar hij ’s anderendaags formeel in beschuldiging werd gesteld.

Labbé was burgemeester in de gemeente Providencia, Santiago, tussen 1996 en 2012. Hij liet zich vaak gelden als militant van de rechtse Onafhankelijk Democratische Unie (UDI). Naast de case van de vier gefolterden 44 jaar geleden, zal de rechter ook nog drie andere beschuldigingen m.b.t. mensenrechten in overweging nemen.

Alicia Lira, voorzitster van de Groepering van Familieleden van Politiek Terechtgestelden, zei dat de aanhouding van Labbé een grote overwinning was voor de slachtoffers van de dictatuur die met meer dan 33.000 zijn. De junta van Pinochet maakte zo’n 3.200 doden en er bovenop zijn er nog 1300 nog steeds verdwenen.

“Zijn vrijheid betekent een gevaar voor de veiligheid en de gemeenschap”, argumenteerde rechter Mesa.

Cubadebate