Trump voegt een blokkadesupporter toe aan zijn ‘transitieteam’

Trump benoemde maandag Mauricio Claver-Carone, directeur van ‘Cuba Democracy Advocates’ in Washington, de actiefste pro blokkade lobbygroep in de VS, in zijn overgangsteam. Het bevestigt de vrees van de Cubanen m.b.t. Trump.

Claver-Carone was een van de scherpste criticasters van President Barack Obama’s toenadering tot het eiland sinds december 2014 en zijn benoeming kan dus een belangrijk signaal zijn. Hij leidt ook de U.S.-Cuba Democracy Political Action Committee (USCD PAC) dat zich toelegt op “een overgang in Cuba naar mensenrechten, democratie en een rechtsstaat”. Claver-Carone werd in het transitieteam benoemd in het departement financiën.

Trump zei tijdens de campagne dat hij een betere overeenkomst met Cuba zou bedongen hebben dan Obama. Critici verwijten de afscheidnemende president dat er geen eisen werden gesteld over mensenrechten en verdere liberalisering van de economie van het eiland.

Claver-Carone's benoeming is “een duidelijk signaal (…) dat de verkozen president zijn belofte aan de Cubaans-Amerikaanse gemeenschap zal nakomen”, zegt voormalig VS-ambassadeur in Venezuela Otto Reich. Hij voegde er wel aan toe dat het nog niet betekent dat Claver-Carone een topjob zal krijgen in Trump’s administratie, maar wellicht zou hij die zeker aannemen. “ Volgens mij kennen weinig andere mensen zoveel over de fouten van Obama in zijn Cuba-politiek en hoe ze aan te pakken, als Mauricio”.

Deze week verscheen nog een stuk van Claver-Carone’s hand waarin hij stelt dat Obama’s nieuwe Cubapolitiek “ een slechte situatie heeft verergerd”. “Van een nobel doel is ze afgegleden naar pure vleierij om een “historische doorbraak” te kunnen forceren”.

Claver-Carone heeft een blog over Cuba: ‘Capitol Hill Cubans’ en had een radioprogramma over de buitenlandpolitiek van de VS. Hij studeerde rechten aan de George Washington en de Katholieke Universiteit. Hij werd als getuige opgeroepen in het Congres in maart, over Obama’s Cuba-politiek.

Claver-Carone had vnl. kritiek op de toelating aan een aantal VS-bedrijven, zoals Starwood hotels, om zaken te doen met staatsbedrijven op het eiland. Hij viel ook het ontbreken van compensaties voor de onteigeningen van eigendommen van VS-burgers in de jaren ’60 aan.

Ric Herrero, directeur of CubaNow, een organisatie die op betere relaties met Cuba  aanstuurt betreurt de benoeming van een man die “zijn lange carrière heeft besteed als lobbyist aan het verdelen van Cubaanse families en het beschermen van de belangen van die politici die profijt haalden uit de gefaalde embargo-politiek”

USCD PAC gaf in de voorbije verkiezingscampagne meer dan $600.000 uit volgens de Federale Vekiezings Commissie. Die gingen naar de voornaamste critici van Obama m.b.t. Cuba: Republikeins Senator Marco Rubio (niet herverkozen), Congreslid Carlos Curbelo, en ’Democraat’ Congreslid Debbie Wasserman Schultz.

Miami Herald