«Trump heeft me brandstof geleverd om actie te voeren»

In Le Soir van 23/05/2017 staat de secretaris van onze beweging ICS, bezig aan de voorbereiding van het ICS, Cubanismo- blok op de betoging TrumpNotWelcome. Een kort interview.Voor Kasper (Libeert) is het begonnen bij de Irakoorlog die Bush voerde in 2003. “De verkiezing van Trump leek wel een flashback voor mij. Eigenlijk heeft hij de brandstof geleverd om er weer in te vliegen”, zegt hij met een glimlach. De jonge man van 26 die voor de beweging ICS, Cubanismo werkt, is geëngageerd voor die zaak sinds zijn bezoek aan het eiland.

Cuba staat volgens hem symbool voor een alternatief voor het kapitalisme dat alles kapot maakt, geïncarneerd door de huidige VS-president, een zakenman die de bezitters van grote bedrijven in zijn team opnam. En de blokkade tegen Cuba dreigt opnieuw versterkt te worden in dit Trump-tijdperk. Zijn voorganger Obama had een ontspanning ingezet met Havana, maar de relaties driegen weer te verharden met deze Republikein aan de macht.

Kasper betreurt dat de Belgische regering zich nog teveel schikt naar de desiderata van Washington. “ Als Belgisch activist kan ik geen geld sturen naar Cuba om er projecten te steunen. Dat is een gevolg van de blokkade die de VS oplegt.” Hij gaat morgen betogen om te tonen dat de solidariteit hier leeft.