Top van de Amerikas of top van de uitsluiting?

Binnenkort willen de VS een top organiseren over de toekomst van het Amerikaanse continent in zijn geheel. Of bij nader inzien dan toch niet zo ‘geheel’: de regering-Biden liet alvast weten dat ze de top wil organiseren zonder Cuba, Nicaragua en Venezuela. Deze aankondiging zette veel kwaad bloed bij verschillende Latijns-Amerikaanse leiders. De president van Mexico Amlo, liet onmiddellijk weten dat hij niet komt indien er landen worden uitgesloten. Naast Amlo is ook de Boliviaanse president Luis Arce van plan de bijeenkomst te boycotten en ook de nieuwe president van Honduras Xiomara Castro. Ondertussen kondigden ook heel wat Caribische landen aan weg te zullen blijven. Kers op de floptaart is dat zelfs de Braziliaanse president Bolsonaro niet wil deelnemen.

De top lijkt dus al mislukt nog voor hij begonnen is: “Wanneer je een topontmoeting organiseert zonder de presidenten van Mexico, Brazilië en andere landen dan betekent de top niets en is ze een flop”, zegt voormalig minister van Buitenlandse zaken van Mexico en professor internationale betrekkingen van de universiteit van New York: Jorge Castañeda.

De stroom afzeggingen toont dat Washington niet langer zonder meer zijn agenda kan opleggen aan de volkeren van Latijns-Amerika.

Bron: Resumen English