Toespraak Aleida Guevara op centrale meeting Manifiesta

Aleida Guevara, dochter van Che, was de centrale gast op ChePresente@Manifiesta 18 het voorbije weekend. Ze sprak ook op de centrale meeting van Manifiesta waar ook Robert Vertenueil, voorzitter van het ABVV-FGTB, Omar Barghouti, mede-oprichter van de Boycot, Desinvesteer en Sancties campagne tegen Israël en Peter Mertens, voorzitter van de PVDA het woord namen. Hieronder haar toespraak. Dag vrienden, kameraden,

Dit jaar zou Che Guevara 90 geworden zijn.

Om over hem te praten heb je tijd nodig. Maar om zijn blijvende betekenis aan te tonen, hoeven we alleen maar om ons heen te kijken. Als we ons afvragen waarvoor hij vocht is het antwoord: "voor een betere wereld". Maar wat betekent dat? Voor mij betekent dat: fatsoenlijke huisvesting voor iedereen, gratis, toegankelijk en kwalitatief hoogstaand onderwijs voor iedereen, recht op gezondheid voor de hele bevolking. In vrede leven zodat we alle middelen kunnen inzetten voor onderzoek in functie van een voller en waardiger leven.

Maar hoever staan we daarmee? Voor Che Guevara is de jeugd de klei waaruit 'de Nieuwe Mens' wordt gekneed. Wat doen we vandaag de dag met deze jongeren? Welk model van leven stellen we hen voor? Welk voorbeeld geven we hen? Wie of wat kan hen inspireren om betere mensen te worden? Er zijn veel vragen, maar weinig antwoorden, of in ieder geval niet die die jongeren nodig hebben.

In deze turbulente tijden, is het essentieel om aan de kant te staan van hen die strijden voor het behoud van leven, waardigheid en soevereiniteit.

Het werk verder zetten en perfectioneren. Niet toegeven aan ontmoediging. Onszelf geen moment van aarzeling toestaan. Groeien doorheen de moeilijke momenten. Goede oplossingen zoeken. Blijven werken aan een betere mensheid, die meer solidair en toegewijd is. Die zich sociaal nuttig wil voelen. Die houdt van wat we als volk hebben opgebouwd. Met klem en consequent achter onze overtuiging blijven staan.

Che zei ons om altijd zelf het goede voorbeeld te geven: "... wie vooraan loopt moet het goede voorbeeld geven. Volgen of je voorbeeld laten volgen kan een moeilijke opdracht zijn. Maar het blijft veel gemakkelijker dan anderen vooruit te moeten duwen”

Er is veel dat ik graag met jullie zou willen delen, maar de tijd is kort. Che zelf zei dat het de moeite niet is om pagina's vol te kladden. Hij geloofde in de noodzaak om bij mensen sociaal bewustzijn te creëren, om alles te kunnen veranderen wat moet veranderen.

"Wat betekent de ontwikkeling van het bewustzijn? Het betekent iets dat dieper gaat dan boekenwijsheid. Theorie en praktijk, theorie en toepassing moeten altijd samen gaan. We kunnen ze op geen enkele manier scheiden. Het creëren van bewustzijn moet nauw verbonden zijn aan het bestuderen van de sociale en economische fenomenen van vandaag, en van de revolutionaire actie…”

Waar willen we naartoe? Wat hebben we nodig? Als wij niet vechten voor wat we nodig hebben, wie zal het wel doen? We hebben zeker kracht en moed, maar het ontbreekt ons aan eenheid. Die kracht organiseren is nodig om niet te vervallen in zaken die niet gewerkt hebben, toch niet voor de grote meerderheid van de mensen.

Ik heb vertrouwen in jullie. Het is altijd een zeer mooie ervaring om hier samen met jullie te zijn. Ik leer altijd iets bij en keer terug naar mijn eiland met een sterkere overtuiging dat we die betere wereld, die we zo hard nodig, hebben kunnen bouwen.

Eduardo Galeano, Latijns-Amerikaans schrijver en dichter, zei: "Waarom heeft Che die gevaarlijke gewoonte steeds opnieuw geboren te worden? Hoe meer ze hem beledigen, manipuleren, verraden, hoe vaker hij herboren wordt. Meer dan om het even wie.”

"Zou het niet zijn," zei Galeano, "dat hij daarom zo buitengewoon blijft, in een wereld waar woorden en daden elkaar zeer zelden ontmoeten. En wanneer ze elkaar ontmoeten, begroeten ze elkaar niet omdat ze elkaar niet herkennen. Che beging een onvergeeflijke fout”, aldus Galeano, “hij deed wat hij zei en zei wat hij dacht".

En daarom hebben we hem 90 jaar na zijn geboorte nog steeds nodig. We grijpen terug naar zijn visie en voorbeeld. Om in hem de gids voor dagelijkse actie te ontdekken.

"Als we allemaal in staat zouden zijn om ons te verenigen. Zodat onze slagkracht steviger en nauwkeuriger is. Zodat elke vorm van hulp aan hen die strijden nog effectiever is. Hoe groot zou de toekomst dan niet zijn, en hoe dichtbij!”

Laten we samenwerken voor een betere wereld, laten we solidair blijven met alle volkeren en laten we strijden tot de overwinning. Hasta la victoria siempre!

Hartelijk dank.