"Temer buiten", roepen de Brazilianen tijdens de Olympische Spelen

De betogingen tegen de interim president Temer zijn niet opgehouden sinds Dilma Roussef met juridisch kunst en vliegwerk van de macht werd verdreven.

Die betogingen zijn in een hogere versnelling geraakt tgv de start van de Olympische spelen die de ogen van de hele wereld op het land richten. Sinds vrijdag 5 augustus zijn verschillende sociale bewegingen zoals de vakbond CUT de studentenunie UNE, de landloze boerenbond MST, de thuisloze arbeidersbond MTST,… constant in mobilisatie in de straten van Rio om zichtbaarheid te geven aan hun protest tegen de staatsgreep tegen Rousseff.

 

Voor vele Brazilianen is Rio 2016 helemaal geen feest: “ We moeten alle dagen de straat opgaan. Deze Olympiade vertegenwoordigt niet het Braziliaanse volk. Mijn ‘Olympiade’ begon in  2001 toen de politiek van het volk eraan kwam: de democratisering van de gezondheidszorg en het onderwijs. In die context werd ons land kandidaat voor de spelen, maar nu ze er zijn is de context veranderd in een staatsgreep”, zegt Talita Matos, een onderwijzeres die aan de strijdbetoging deelneemt.

Een hoogtepunt voor het protest kwam er toen, ondanks alle veiligheidsmaatregelen en veranderingen in het protocol, het boegeroep luid te horen was, toen Temer zijn openingsspeech hield. De hashtag #ForaTemer (Temer eruit !) gaat viraal op de sociale netwerken.

Temer, die op 12 mei via een grondwettelijke kunstgreep Dilma Roussef van de mach twist te verdrijven, heeft in die korte regeertijd duidelijk getoond dat hij niets liever wil dan besparen en privatiseren.

 

Telesur