Sinds het aantreden van de regering Xiomara Castro in Honduras komt er schot in de rechtsgang over de moord op Berta Cáceres.

Laura Zuñiga Cáceres was onze gast op ChePresente 2017 waar ze getuigde over de moedige strijd van haar moeder Berta en van COPINH tegen de bouw van een hydro-elektrische dam midden het leefgebied van de Lenca’s in het Noorden van Honduras. Het zal nog tot 4 april duren voor de directe opdrachtgever -veroordeeld in juli vorig jaar- eindelijk gestraft wordt, zes jaar na datum.

Foto: Laura Cáceres met de foto van haar moeder naast Xiomara Castro op haar inauguratie als president van Honduras
"Berta zal terugkomen in miljoenen (Hondurezen)"

Het vonnis tegen voormalig militair en CEO van DESA - de firma achter het damproject-  David Castillo, voor de moord in 2016 op de Hondurese milieuactiviste en inheemse leider Berta Cáceres zal op 4 april aanstaande worden uitgesproken, liet justitie in Honduras weten. Hij werd in juli ‘21 schuldig bevonden als medepleger van de moord.

Het Hooggerechtshof gaf tot dusver geen verklaring voor de vertraging in deze rechtsgang maar het lijkt erop dat de bescherming van de opdrachtgevers met de komst van de progressieve regering afbrokkelt. Ook Berta Cáceres, de andere dochter van Berta is voorzichtig hoopvol na de verkiezing van Xiomara Castro. Het Openbaar Ministerie heeft een gevangenisstraf van 25 jaar geëist voor Castillo, terwijl de verdediging 20 jaar heeft gevraagd.

De burgerraad van volkse en inheemse organisaties van Honduras: COPINH, de groepering die geleid werd door Berta, benadrukte in een tweet dat "9 maanden na de uitspraak tegen David Castillo, medepleger van de moord op onze collega Berta Cáceres, eindelijk het vonnis zal worden voorgelezen".

Ten tijde van de moord op de milieuactiviste was Castillo CEO van het bedrijf Desarrollo Energéticos, dat de hydro-elektrische stuwdam van Agua Zarca wilde bouwen. Eerder werd de huurmoordenaar: Douglas Bustillo al veroordeeld en gevangen gezet, maar zijn opdrachtgevers, David Atala van wie bewezen is dat hij, 2 dagen voor de moord 12540 dollar stortte op de rekening van Castillo, die met (een deel van) dat geld Bustillo betaalde, loopt nog steeds vrij rond.

Atala is een ‘captain of industry and finance’ met veel invloed in Honduras en was nauw gelinkt aan de narcoregering van Juan Orlando Hernadez (JOH), de expresident die vorige week werd gearresteerd als drugsmafioso. Wellicht worden Atala en andere financiers van JOH, ook m.b.t. andere delicten, lichtjes zenuwachtig …. Er zijn nl. ook sterke aanwijzingen dat de Agua Zarca dam vooral moest dienen om de miljoenen narcodollars ‘duurzaam’ wit te wassen en dat JOH minstens stilzwijgend het moordplan op Berta heeft goedgekeurd.