Samenwerking Cuba en Argentinië: coronavaccins in ruil voor voedsel

Cuba en Argentinië bespraken de mogelijkheid om vaccins te ruilen tegen voedsel en een samenwerking waarbij Cuba zijn biomedische technologie zou delen met het Latijns-Amerikaanse land. De Argentijnse minister van Volksgezondheid Carla Vizzotti had een ontmoeting met Pedro Pablo Prada Quintero, de Cubaanse ambassadeur in Argentinië. Laatstgenoemde bevestigde de bereidheid van de Cubaanse regering om samen te werken in de strijd tegen COVID-19, bijvoorbeeld op het gebied van de vaccinproductie en -technologie.

Ze hadden het over de voortgang met de vaccins die Cuba als reactie op de coronapandemie ontwikkelt. Minister Vizzotti beloofde om een bijeenkomst te organiseren met de nationale immunisatiecommissie (CoNaIn) om de twee verst gevorderde kandidaat-vaccins, Soberana 2 en Abdala, te evalueren.

Zij bespraken ook het aanhangsel bij het trustfondsakkoord dat vijf jaar geleden tussen Argentinië en Cuba is ondertekend om geneesmiddelen en vaccins aan te kopen in ruil voor levensmiddelen en de noodzaak om de gezondheidsstelsels van beide landen te blijven versterken.

Afgelopen woensdag was er dan de eerste officiële ontmoeting tussen de Argentijnse president Alberto Fernandez en zijn Cubaanse tegenhanger Miguel Diaz-Canel, waarbij de voedsel-geneesmiddelenruil en de samenwerking tussen beide landen nog eens werd bevestigd.

Bron: Telesur