Risico op problemen in strijd tegen mensenhandel door verkoeling van relaties VS-Cuba

Cuba en de VS hebben de cijfers van mensensmokkel drastisch weten te reduceren sinds ze in januari een historisch akkoord tekenden, maar die vooruitgang dreigt teniet gedaan te w als ze de dialoog op hoog niveau niet hervatten. Dat zeggen functionarissen van het Cubaanse ministerie van binnenlandse zake in een interview.Bij de bilaterale gesprekken die plaatsvonden ah eind van Obama’s presidentschap, beslisten de VS om eindelijk komaf te maken met een langdurende politiek die Cubanen die voet zetten op VS-bodem verblijf te gunnen. Zo werden gevaarlijke illegale tochten over zee teruggeschroefd.

De zgn. ‘wetfeet, dryfeet’-politiek bestond in een priviléges die de VS toestonden aan Cubanen om hen aan te moedigen het ‘communistische eiland’ te verlaten. Het einde aan die politiek paste in de toenadering die Obama inzette met de ex-rivaal uit de koude oorlog. Sinds Trump op 20/01/’17 aan de macht kwam met zijn belofte om een eind te maken aan die toenadering zijn de gesprekken op hoog niveau afgebroken. De mensensmokkelaars proberen zich daarom te reorganiseren.

Hoewel de politie van beide landen rechtstreeks in contact blijven, zijn gesprekken op een hoger niveau noodzakelijk, onderstrepen de functionarissen in Cuba. “ Ze zijn extreem belangrijk voor de veiligheid van beide landen. Die samenwerking moet de vooruitgang die we maakten beschermen”, zie kolonel Dalgys Lamorut.

Lamorut, van de directie immigratie en vreemdelingezaken en twee andere luitenant-kolonels van het Ministerie van Binnenlandse zaken, vertegenwoordigen de politie en de grenswacht. Ze gaven een exclusief interview aan Reuters. Dat komt op het moment dat hooggeplaatste VS-ambtenaren laten verstaan dat Trump deze maand nog een beslissing zal nemen over het terugschroeven van de toenadering tot Havana.

De bilaterale gesprekken laten vele organismen toe hun strategie te actualiseren tg criminele organisaties zei kolonel Marco Rodríguez van de Cubaanse politie. “ we moeten samen hun acteis neutraliseren”

Scherpe daling van de smokkel

In de 12 eerste dagen van 2017 heeft Cuba 69 illegale afvaarten tegen gehouden. Sinds 12/01 tot op vandaag slechts 44, zei Rodríguez. De kustwacht van de VS heeft in heel april geen enkele Cubaan aangehouden, dat is de eerste maand in zeven jaar dat die 0 genoteerd wordt. Cuba ligt op slechts 145km van Cayo Hueso in Florida en teinduizenden Cubanen hebben sinds 1959 de oversteek gewaagd. Sinds 2013 werden 1153 Cubanen die met valse papieren naar de VS probeerden te reizen tegengehouden in Cuba.

In 2015-16 werden ook 86 buitenlanders die vanop Cuba naar de VS trachten te geraken gearresteerd. Sinds 12/01/17 geen enkele meer. Tussen 2010 en 17 werden 182 mensensmokkelaars opgepakt in Cuba, onder wie 4 VS-burgers. Er werden 83 snelle bootjes geconfisqueerd, en 49 personen verdronken bij die overtochten, waarvan 30 tegelijk bij één poging vorig jaar. Dat vertelde kolonel Imandra Oceguera van de kustwacht

Cubadebate