Rijkentaks voor wederopbouw Ecuador

President Correa heeft een belastingverhoging aangekondigd om de gevolgen van de zware aardbeving van vorige week aan te pakken. Miljonairs zullen in één keer 0.9% van hun kapitaal moeten afdragen, wie meer dan 1000$/mnd verdient zal een dagloon moeten afstaan. Wie bv 2000$ verdient zal dat  2x moeten doen enz.

Daarnaast komt er een algemene BTW verhoging van 12 naar 14%. Er wordt ook een speciale heffing van 3% op winsten geheven. Al deze maatregelen moet in het parlement worden goedgekeurd. Correa wil ook bepaalde activa van de staat verkopen. “Ons land bezit veel aandelen dankzij de investeringen in al de voorbije jaren. We zullen bepaalde ervan ten gelde maken om deze moeilijke tijd te beven te geraken.”

“We beleven de  ergste tragedie in 67 jaar, de situatie is heel ernstig, de reconstructie van de getroffen zones zal jaren in beslag nemen en miljoenen dollar kosten. (…) We hebben maatregelen moeten treffen die de solidariteit en de collectieve aanpak van deze moeilijke tijd het beste kunnen kanaliseren”

Dinsdag 26/04 noemde Correa de  schade aan de economie ‘multimiljonair’. “ We schatten die op 3 miljard dollar, da’s zowat 3% van het BNP, een jarenlange heropbouw is dus nodig. Dat wordt een lange strijd, daarom roep ik jullie op om de armen niet te laten zakken”, zei de president na een kabinetsvergadering in Portoviejo, één van de meest getroffen plaatsen.   Woensdag zei Correa dat de definitieve cijfers binnen zes weken bekend zullen worden gemaakt.

Een aardbeving van 7,8 op de Richterschaal was het die op 16/04/2016 de Noordkust van Ecuador trof en het dodental staat nu op 587. Er volgden bovendien een serie hevige naschokken, méér dan 657 zegt het Geofysisch instituut. Het episch centrum lag  op165 km van de hoofdstad Quito.

Cubadebate