Paaseitjes voor het klimaat: Cuba heeft een plan!

Wat hebben klimaatstakers, Cubanen en paaseieren met elkaar gemeen? Allen dragen ze bij aan de strijd tegen klimaatverandering. Draag jij ook een eitje bij? Koop dan nu heerlijke fair trade paaseitjes ten voordele van het klimaatplan van Cuba. Met deze campagne van Cubanismo.be samen met Viva Salud steunen we het Centro Felix Varela. Lekker en goed voor het klimaat!   

Steun de klimaatinspanningen van Cuba 
en bestel via deze link paaseitjes!

In Cuba hebben ze al lang ingezien dat ontwikkeling pas echt duurzaam is, als ze door de samenleving wordt gedragen.

Cuba heeft een 100-jarenplan voor het klimaat

Orkanen, stijgende zeespiegel, erosie van kusten, hittegolven, droogte, … In Cuba is de klimaatverandering voelbaar. Maar geen nood. Dit eiland heeft het begrepen: om de bevolking te beschermen is een klimaatplan nodig. Daarom bedachten Cubaanse wetenschappers oplossingen voor de korte en lange termijn. Het plan kreeg de toepasselijke naam 'Tarea Vida' (Plan Leven).

Het plan verbiedt de bouw van nieuwe huizen in bedreigde kustgebieden. Het neemt ook maatregelen voor gemeenschappen die door de stijging van de zeespiegel moeten verhuizen. Het plan benadrukt de noodzaak om de kusten te beschermen, onder meer door het behoud van mangrovegebieden. Daarnaast roept het ook op tot een herziening van het landbouwsysteem.

In Cuba hebben ze al lang ingezien dat ontwikkeling pas echt duurzaam is, als ze door de samenleving wordt gedragen. Daarom doet de Cubaanse bevolking mee via overleg en educatie.

Waar gaat de opbrengst van de paaseitjes naartoe?

De opbrengst van de paaseitjes gaat naar Centro Felix Varela en het campagnewerk van Cubanismo.be in België.

Het Centro Felix Varela gebruikt het ingezamelde geld voor milieuacties en vormingen over ecologie en de aanpassing aan het veranderende klimaat. Het centrum is al jarenlang actief in de meest kwetsbare gemeenschappen in Cuba, zoals het kustplaatsje Guanabo vlakbij Havana. Ze richtten een tiental jaar terug een educatiecentrum over het lokale mangrovegebied op. Omwille van haar expertise en goede banden met de bevolking, werken de lokale overheden nauw samen met het Centro om het klimaatplan uit te voeren.

Ook jij kan aan de slag

  • Verkoop paaseitjes bij je familie, vrienden en collega's

  • Organiseer een infomoment in je living, jeugdhuis, klas, tijdens je lunchpauze … over de klimaataanpak van Cuba. We bezorgen je met plezier promomateriaal, een presentatie en tips voor de organisatie van jouw activiteit

  • Kom naar de paasbrunch op 10 maart in Antwerpen

  • Deel dit artikel via je Facebook, Instagram, e-mail, …

Praktisch

  • Eén zakje paaseitjes (200 gr.) met 5 holle chocolade-eieren kost € 5

  • De eitjes zijn fair trade en verkrijgbaar in fondant, melk en witte chocolade.

  • Ja, ik bestel paaseitjes! Je kan bestellen tot 21 april. Haast je, want op = op!

  •  

Voor meer info kan je terecht bij Annelies: annelies@vivasalud.be of 02/209 23 65.

Meer weten?