‘Operatie Wonder’ wordt 12 jaar: het programma dat miljoenen mensen opnieuw liet zien.

Twaalf jaar geleden werd een sociaal programma gestart dat het leven van miljoenen mensen In Latijns-Amerika veranderde: het gaat over Misión Milagro, een initiatief van Cuba en Venezuela, dat oogoperaties gratis maakte en correctielenzen bezorgde aan mensen die daar nooit van droomden.

Het ontstond in 2004 als een gezamenlijk initiatief van de leider van de Bolivariaanse Revolutie van Venezuela Hugo Chávez, en die van de Cubaanse Revolutie, Fidel Castro. Vrijdag 8 juli, toen de Misión net twaalf jaar werd, schreef de Venezolaanse President Nicolás Maduro op de sociale netwerken:

“Door de magische handen van dokters van beide landen, kon de Revolutie het zicht teruggeven aan meer dan 400.000 mensen, die genieten van deze grote verwezenlijking van de commandanten Chávez en Fidel.”

Van het begin af tot vandaag is Misión Milagro ook aanwezig in Bolivië, Argentinië, Colombië, Costa Rica, Ecuador, El Salvador, Guatemala, de Dominicaanse Republiek, en Uruguay.

Misión Milagro in cijfers
Gegevens werden bezorgd door de directeur van het Bureau van Misión Milagro: Ricarod Riera

• 3.927.406 chirurgische ingrepen
• Buiten de Venezolaanse grenzen heeft de missie 1.648147 operaties verricht. 1.335.074 in andere landen van Latijns-Amerika, 275.716 op de Caribische eilanden, 37.355 op het Afrikaanse continent en twee in Europa.
• Dagelijks worden ongeveer 15.000 patiënten met gezichtsproblemen behandeld in de verschillende oftalmologische centra. Tot op vandaag gebeurden 23.732.773 raadplegingen en zijn er 35520015 correctielenzen verstrekt.
• In Cuba waar een tiental jaar geleden 700 oftalmologen waren, zijn er nu meer dan 1700 mensen die zich specialiseren op dit gebied. Zij komen terecht in het oftalmologisch zorgnetwerk dat diensten verleent  voor Misión Milagro.

In 2005 breidde de Operación zich uit naar de  Caraïbische landen en verscheidene in Centraal en Zuid-Amerika. Initieel kwamen patiënten naar Cuba om zich te laten behandelen, maar in 2006 werden oftalmologische centra opgericht in verschillende landen, waardoor de zorg dichtbij de patiënten gebracht werd.

Om deze taak aan te kunnen werden installaties van hoge technische kwaliteit aangekocht en de oftalmologische diensten op het eiland op een hoger niveau gebracht. Een groot aantal specialisten, verplegers, techniekers en ingenieurs werden in Cuba opgeleid, en de Cubaanse Oftalmologische Faculteit werd gesticht. Daar gradueerden tot op vandaag ongeveer 600 specialisten. De Misión Milagro heeft dus de oftalmologie fel verbeterd en zo de verzorging ook voor Cubanen in alle provincies op een hoger niveau gebracht.

Cuba telt nu 65 oftalmologische centra, uitgerust met 93 operatiekamers, in 18 landen in Latijns-Amerika, de Caraïben en Afrika, waar men zorg biedt aan 34 landen.

Cubadebate