Noch de VS, noch de OAS zijn erin geslaagd Venezuela te verslaan.

De Verenigde Staten hebben opnieuw geprobeerd een ontwerpresolutie aan te laten nemen om Venezuela uit te sluiten van de OAS, de Organisatie van Amerikaanse Staten.

De VS en de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS), de organisatie die als het VS ministerie voor Koloniën fungeert, zoals onze minister Raul Roa het in het begin van de jaren zestig noemde, zijn nog steeds niet in staat Venezuela te verslaan, net zoals ze hebben gefaald Cuba te verslaan. De VS hebben opnieuw geprobeerd een resolutie aan te laten nemen om Venezuela uit te sluiten van de OAS (tijdens de 48ste Algemene Vergadering van die organisatie, gehouden op 4 en 5 juni in Washington). Daarvoor hadden zij de steun van 24 van haar leden nodig. De stemming eindigde echter met 19 stemmen voor, 11 onthoudingen en 4 tegen.

Voor de Venezolaanse minister van Buitenlandse Zaken Jorge Arreaza, die door TeleSur werd geciteerd, had de Noord-Amerikaanse vicepresident Mike Pence nochtans gevraagd dat niemand zich zou onthouden, maar dat alle landen voor de resolutie tegen Venezuela zouden te stemmen. Het is daarom de waardigheid van de naties die vandaag heeft gewonnen," zei hij. “Zelfs met al hun druk hebben ze de waardigheid en moed van de volkeren van Latijns-Amerika en de Cariben niet overwonnen", voegde hij eraan toe.

"Er is een duidelijk scenario binnen de OAS, een format, maar we hebben het recht om ons op elk moment terug te trekken," zei Arreaza, verwijzend naar het terugtrekkingsproces, dat Venezuela in april 2017 is begonnen. M.b.t. het vertrek van Venezuela uit de OAS, bekrachtigde het Bolivariaanse hoofd van de diplomatie dat zijn land haar verantwoordelijkheden en verplichtingen jegens de organisatie op zich zal nemen en voegde eraan toe dat "het vorig jaar aangekondigde besluit een bron van trots, vreugde en geluk is voor het Venezolaanse volk en in 2019 in werking zal treden. We kunnen niet blijven behoren tot een organisatie die het internationaal recht schendt", zei hij nog.

Granma.fr