No al Bloqueo! Protestactie voor VS-ambassade

Op 15 mei 2018, beantwoordden een 80 tal personen de oproep van de Coördinatie voor de opheffing van de blokkade tegen Cuba om te protesteren tegen de VS-blokkade tegen Cuba. In ons land bundelt de 'Coördinatie voor de opheffing van de blokkade tegen Cuba' de krachten van meer dan 40 organisaties uit het middenveld, waaronder Cubanismo.be,  G3W,  11.11.11, Oxfam Solidariteit, de Algemene Centrale en Horval van het ABVV. De Coördinatie verzamelde het voorbije jaar ook 1.300 handtekeningen, gericht aan de VS-ambassade. “De blokkade duurt nu al bijna 60 jaar en kostte de Cubaanse staat vorig jaar naar schatting 4.305 miljoen dollar, geld dat het land nu niet kan investeren in sociale en economische programma’s”, klonk het in een korte toespraak. President Trump schroeft de voorzichtige toenadering tot Cuba volledig terug en zweert bij een harde aanpak van Cuba. Daarmee lijken de Verenigde Staten terug te grijpen naar de Monroe Doctrine van begin vorige eeuw. Onder de slogan ‘Amerika voor de Amerikanen’ zagen en zien de VS heel het Amerikaans continent als hun achtertuin, waar zij geen andere stem dulden.

Een heel ander geluid klinkt in Europa. Bij toeval zaten vandaag ook Bruno Rodriguez en Federica Mogherini, beide verantwoordelijk voor het buitenlandbeleid van resp. Cuba en de EU, in Brussel samen rond de tafel. Dit gesprek vond plaats in het kader van de politieke dialoog, opgestart in uitvoering van het begin dit jaar afgesloten samenwerkingsakkoord. Zij spraken ondermeer over de negatieve effecten van de blokkade voor de Europees-Cubaanse samenwerking. De voorbije maanden heeft F. Mogherini herhaaldelijk de VS-blokkade achterhaald en onwettig genoemd. Nochtans, aldus de woordvoerder van de Coördinatie voor de opheffing van de blokkade, ontbreekt het de EU aan daadkracht. Reeds in 1996 besliste de EU dat de Europese bedrijven de Amerikaanse sancties niet mogen volgen en dat elke lidstaat verplicht is om in voorkomend geval op te treden. Maar daarna heeft de EU niets meer gedaan.

Met haar nieuwe campagne, die volgende maand van start gaat, speelt de Coördinatie voor de opheffing van de blokkade tegen Cuba in op deze passieve houding van de EU. De EU mag zich niet laten dicteren door de VS, die hun eigen buitenlandbeleid unilateraal aan de hele wereld opleggen, aldus de Coördinatie. Belgische politici zouden hierbij binnen de EU het voortouw moeten nemen.