Mojito en Cuba libre beu? Vier toch met echte Cubaanse rum!

Onze MC (Master of Coktails) leerde bij ICS-Gent (foto's) en op het ICS-weekend in Molenbeek telkens 25 mensen originele Cubaanse coktails maken. Origineel aperitieven met Havana Club of Ron Varadero (Wereldwinkels), zeker niet met Ba(h)cardí natuurlijk, voor jouw eindejaarsgasten. Salud y fiestas felices!

Canchánchara

uit Trinidad

  • 6 cl witte rum
  • 3 cl vloeibare honing (=ong. 1 eetlepel)
  • 3 cl limoensap

Zorg dat zowel rum als honing een beetje warm zijn (bain marie bv) en meng de honing door roeren tot helemaal opgelost. Doe dit in een stevig glas. Voeg daarna het limoensap erbij en roer nog even verder. Giet daarna over in bol glas en voeg ijsblokjes toe. Dien op met roerstokje (half satéstokje bv)

 

Kiwi Daiquiri

Daiquiri beach ligt nabij Santiago de Cuba

  • 4 cl witte rum 3 años
  • 2 cl limoensap (= halve uitgeperste limoen)
  • 1,5 cl rietsuikersiroop
  • 2 kiwi's 'gold'.

Snij de kiwi's doormidden maar snij ook een schijfje (1-2 mm dik) en hou apart voor het versieren. Lepel de kiwi's uit en gooi de stukjes in een blender. Voeg de andere ingredienten erbij en mix voldoende lang tot je een gelijke emulsie hebt. Voeg in het begin en halfweg het mixen een beetje schilferijs toe, zodat het grotendeels weggemixt wordt. Giet in een sierlijk glas op een voetje (margaritaglas is ideaal). Versier met het schijfje.

El Nacionál

van het gelijknamig hotel in Havana

  • 5 cl rum 3 años
  • 2 cl limoensap
  • 1 cl rietsuikersiroop
  • 1 cl apricot brandy (of likeur)
  • 2,5 cl ananassap
  • half ananasschijfje

Gooi het schijfje in een shaker en plet het wat. Doe een paar scheppen crushed ice in de shaker, en voeg de andere ingrediënten toe. Stevig shaken: je wil wat van het ijs weg en een schuimkraagje maken.
Giet in een tumbler-glas. Versier met een stukje limoen.

Piña colada

lett.: gezeefde ananas uit San Juan, Puerto Rico, vlakbij Cubawink

  • 4 cl witte rum
  • 3 cl kokosmelk (vloeibaar maar ook niet dun, Aziatische winkel)
  • 1,5 cl vloeibare room (niet de zure versie)
  • 3 cl ananassap
  • 1 schijfje ananas
  • beetje rietsuikersiroop

Alles samen in de blender! Indien het ananassap ongezoet is (het gezondst) kan je wat siroop toevoegen.
Zeven in een groot rodewijnglas (tulpvorm), desnoods dus eerst in de shaker gieten om daar het zeefje van te
gebruiken. Het glas helemaal opvullen met crushed ijs en versieren met stukjes fruit op een satéstokje, wees creatief. 


Salud, en geniet met maten.

Jan, your MC