Materniteit aangevallen in Venezuela.

De totale dodentol van de onlusten in Venezuela loopt op tot 53. Op 18 mei werd in Caracas in Miranda een materniteit belegerd met oppositie-barricades waarbij brandende autobanden o.a. een moeder in arbeid en twee borelingen uitrookte.Zij werden geëvacueerd maar de barricaden die twee dagen lang de kliniek blokkeerden, verhinderden artsen, specialisten en tien verpleegsters om hun werkplaats te bereiken, zodat het personeel dat binnen was 36u moest doorwerken. Dat vertelt Dr. Natalia Martinho, de directrice.

Deze aanval van de oppositie kadert in de al zeven weken aanhoudende betogingen voor vervroegde presidentsverkiezingen. In de dagen voor 18/5 vielen opnieuw twee doden in de rellen die de oppositie organiseert en waarbij publieke diensten en politiemensen worden aangevallen en overal barricades worden opgeworpen.

Woensdag 17/5 werd Manuel Castellanos doodgeschoten in Tachira. De man van 46 deed boodschappen toen hij een kogel in de nek kreeg. Na onderzoek liet de openbare aanklager drie sergeanten van de Nationale Garde aanhouden op beschuldiging van moord op de man. Er waren ook arrestaties van drie andere politiemensen na de moord op betogers Luis Jose Alviarez Chacon (18) en Diego Hernandez (33) ook in Tachira.

Tachira ligt aan de zuidwestelijke grens met Colombia en is al langer een focus van geweld tussen autoriteiten en gewelddadige manifestanten. Dinsdagnacht werden twee multimediacentra geplunderd in Cardenas, Tachira waarbij o.a. hoogtechnologische apparatuur voor visueel beperkte mensen werd buitgemaakt.

Op woensdag werd de kazerne van La Grita, eveneens in Tachira, zes uur lang belegerd door gemaskerde militanten met molotovcocktails. Bij een ander incident elders werden ook zes paramilitairen aangehouden. De defensieminister zond 2000 manschappen van de Nationale Garde naar Tachira om er de orde te herstellen.

In een andere staat: Lara, meldt de plaatselijke krant Ciudad Barquisimeto de moord op de socialistische leider Pedro Josue Carrillo, wiens lijk donderdag werd gevonden met sporen van verbranding en foltering, praktijken gelinkt aan de Colombiaanse doodseskaders.

Volgens ooggetuigen van de plaatselijke afdeling PSUV (Socialistische Partij van Venezuela) werd hij dinsdag ontvoerd door gemaskerde mannen in een blauwe truck van het merk Meru, terwijl ze riepen: “pak hem op, het is een Chavist”

Het geweld hield aan na de dood van een manifestant tijdens een demonstratie in de staat Zulia. De openbare aanklager verklaarde dat de man, Paul Moreno (25), werd overreden door een vrachtwagen in de straten van Maracaibo. Bij zijn overbrenging naar het ziekenhuis overleed hij.

Intussen raakten meer details bekend over de dood van Diego Arellano en Yeison Mora. Justitieminister Nestor Reverol verklaarde dat de eerste, een 31jarige betoger, gedood werd door een 11mm groot metalen bolletje dat van dichtbij werd gelanceerd, wat aantoont dat het vanuit de betoging zelf kwam. Twaalf van die bolletjes en een geïmproviseerde buisbom werden op de plaats van de misdaad gevonden, vlakbij de positie die de Nationale Garde toen innam, wat duidelijk maakt dat zij het beoogde doelwit vormden.

De minister wees erop dat Miguel Castillo en Armando Cañizales eerder op de maand gedood warden door gelijkaardige balletjes (uit kogellagers), maar ondanks dit forensisch bewijs blijft de oppositie beweren dat die doden op rekening staan van de politie.

In Barinas beschuldigt de oom van de 17 jarige Yeison Mora de oppositie ervan zijn neefje te hebben vermoord. Hij vertelt dat Yeison op weg was naar een winkel met zijn broer en toen hij onderweg een betoging kruiste werd hij in het hoofd geschoten.

De autopsie laat zien dat de jongen niet werd gedood door een vuurwapen maar met een knikker, wellicht gelanceerd met een geïmproviseerd katapult. De oom van Yeison zei op de radio dat de oppositie misbruik maakt van het drama terwijl het zo goed als bewezen is dat een betoger verantwoordelijk is.

Venezuelanalysis komt tot het besluit dat sinds 4 april 12 mensen slachtoffer werden van oppositiegeweld en 8 mensen stierven na acties van de politie. Nog 5 doden zijn het gevolg van ongelukken tgv opgeworpen barricades en 8 mensen werden geëlektrocuteerd bij een poging tot plundering van een bakkerij. Voor 20 doden is het onderzoek niet rond.