Massaproductie Cubaans kandidaat-vaccin van start

In de Biocen-fabriek wordt het kandidaat-vaccin Soberana 02, het meest geavanceerde in Cuba en in Latijns-Amerika tegen Covid-19, nu op grote schaal geproduceerd.

Via zijn Twitter-account zei voorzitter van de bedrijvengroep BioCubaFarma, Eduardo Martinez dat het Cubaanse prototype in die fabriek wordt geproduceerd om te worden gebruikt in fase III van de klinische proeven die volgend jaar maart zullen beginnen.

Tijdens de rondleiding zei de adjunct-directeur van Industriële Operaties van het Finlay Vaccine Instituut, Roselyn Martinez, dat de productieve schaalvergroting een nieuwe grote stap betekent in de ontwikkelingsstrategie van Cubaanse vaccins tegen Covid-19.

Onlangs heeft de Cubaanse biofarmaceutische industrie de eerste partij van 150.000 flacons Soberana 02 geproduceerd, een wetenschappelijk-technologische mijlpaal voor het eiland, en nu is ook de tweede partij al in productie.

Op 22 december begonnen de klinische proeven in fase II  voor Soberana 02 dat daarmee de eerste Latijns-Amerikaanse kandidaat is die deze fase heeft bereikt, waarin bijna 90 proefpersonen worden ingezet.

Volgens gespecialiseerde bronnen gaat het om een samengesteld vaccin, waarin het virusantigeen, het receptor bindend domein (RBD), chemisch is gekoppeld aan het tetanustoxoïde.

Cuba heeft nog andere kandidaat-vaccins: Soberana 01, Mambisa en Abdala, die zich in verschillende fasen van de klinische proeven bevinden en positieve resultaten hebben opgeleverd.

Prensa Latina