Lenín Moreno Garcés is de nieuwe president van Ecuador

In de tweede ronde van de Ecuadoriaanse presidentsverkiezingen won de kandidaat van de linkse Alianza PAIS met 51% van de stemmen op de neoliberale bankier Guillermo Lasso. Het beleid van ontslagnemend president Correa kan worden verdergezet.De vicepresident van Moreno die samen met hem verkozen werd is Jorge Glas, die ook de vice was van Correa en dus voor de continuïteit in het beleid kan zorgen. 
Zoals verwacht is de verliezer een slechte verliezer en uitte hij meteen loze beschuldigingen van verkiezingsfraude. Hij riep zelfs zijn aanhangers op om de straat op te trekken met de slogan “ Steel mijn stem niet’

“ Hier werd geen enkel stem cadeau gedaan aan of afgenomen van niemand. We deden onze plicht t.a.v. het land, de democratie en de soevereine wil van het volk, uitgedrukt in de stembus”, stelde Juan Pablo Pozo, voorzitter van de Nationale Verkiezingsraad.

Met 94,18% van de stemmen geteld haalt het duo Moreno- Glas 4.833.5132 stemmen en het duo Lasso- Páez 4.621.654. “Ecuador heeft bewezen democratie en participatie ernstig te nemen. De uitslagen respecteren betekent respect betonen aan elke Ecuadoriaan die naar de stembus trok om er een democratische, vrije stem uit te brengen”, zei Pozo nog.

Zondagnacht twitterde Moreno: “ Dankzij de miljoenen Ecuadorianen die ons steunen overwon vandaag de democratie, vandaag heeft Ecuador gewonnen. Mijn hart explodeert van de emoties!”

Cubadebate