Justin Trudeau volgende week op bezoek in Cuba

Justin Trudeau, de Canadese premier,  gaat op officieel bezoek in Cuba en Argentinië van 15 tot 18 november

Het bezoek zal een gelegenheid zijn om "de banden te vernieuwen en aan te halen", meldt de persdienst van de premier. Hij zal ontvangen worden door de presidenten van beide landen en door leidende figuren in de zaken- en culturele wereld.

Canada en Cuba hebben al zeven decennia ononderbroken uitstekende relaties. Elk jaar komen miljoenen Canadezen het eiland bezoeken, ze zijn de grootste groep toeristen op het eiland. Er zijn ook commerciële relaties op andere vlakken en zeer veel investeringen uit Canada, ontwikkelingshulp en ondersteuning mbt veiligheid.

Er is handelsverkeer tussen beide landen voor meer dan een miljard dollar per jaar. De handelsbetrekkingen zijn al eeuwen oud. Al in de achtiende eeuw voeren Canadese schepen met kabeljouw en bier naar Cuba en keerden terug met suiker en rum.

De steeds hartelijk relaties werden nog beter onder impuls van Pierre Trudeau, vader van de huidige premier, die in de jaren '70 een persoonlijke vriendschap met Fidel onderhield.

Na Cuba en Argentinië reist Trudeau verder naar Peru voor de vergadering van de APEC (Aziatisch - Stille Oceaanlanden) op 19 en 20/11/2016.

JournaldeMontreal