Irma laat Cuba vernield achter. De Cubanen beginnen aan de heropbouw

Irma’s passage in Cuba heeft voor zeer veel schade gezorgd. De centrale provincies Camagüey en Ciego de Ávila hebben de zwaarste vernielingen geleden met wind die tot 200kmu haalde en de kleine eilandjes (cayos of keys) ten noorden van het hoofdeiland werden zowat kaal geblazen. (+FOTO'S)In Havana is de wateroverlast verschrikkelijk. Tot 250 meter ver werden de huizenblokken langs de kust overspoeld en mensen stonden tot aan de borstkas in het water. De bekende Malecon kreeg goven tot  9 m te verwerken. Over het hele eilanden werden ontelbare bomen en elektriciteitspalen omver geblazen zodat er groot gevaar is voor elektrocutie door het contact met het vuile water. De civiele bescherming waarschuwt mensen om zover mogelijk van gevallen of overhellende palen en de kabels weg te blijven. 

Varadero, het lange toeristische schiereiland deelde ook in de klappen. Vijfduizend toeristen daar en op de Cayos Coco en Santa Maria die niet in robuuste betonnen hotelgebouwen konden worden onder gebracht werden naar het binnenland geëvacueerd. 

Cuba weet ieder die gevaar loopt in veiligheid te brengen en te verzorgen, dankzij wetenschap in dienst van de mens en een ongelooflijk efficiënte en collectief gedragen organisatie.In het totaal moesten meer dan een miljoen mensen hun huizen verlaten, en die werden allemaal van eten en medsiche zorg voorzien. Op vele kleine eilanden  werden plunderingen gemeld, iets wat in Cuba onbekend is ondanks de vele orkanen die het in de voorbije jaren helaas heeft doorstaan.

Voor een eiland met een BIP dat vele keren lager ligt dan in Europa of de VS is deze nieuwe ramp een enorme tegenslag. Toch zijn ze dezelfde dag nog samen begonnen aan de heropbouw.

Laat ons hen een golf van solidariteit sturen, en hun inspanningen steunen.