Initiatiefnemer 'vreedzaam protest' 15 nov. wordt gesteund door carière-terrorist

Yunior García is de oprichter van het Facebook- platform Archipiélago dat een ‘vreedzaam democratisch protest’ wil opzetten op 15 november in Cuba. Hij zat een tijd vast wegens zijn rol in opstootjes tijdens de protesten van 11 juli in Havana. Hij is toneelschrijver en artistiek directeur, afkomstig uit Holguin, en was één van de organisatoren van het ‘spontane protest’ van een aantal kunstenaars op 27 november 2020.

Op alle websites van tegenstanders van de Cubaanse regering in Miami wordt hij opgevoerd als een vreedzaam opposant die het recht van de Cubanen om te protesteren tegen hun regering verdedigt. 

De Cubaanse Staatsveiligheid wist een veelbetekenend telefoontje van Yunior García met Ramón Saúl Sánchez  (Engels ondertiteld) te onderscheppen. Daarin spreekt de carièreterrorist Sánchez zijn volledige steun uit aan de acties van García.

Voor de overgrote meerderheid van de Cubanen is daarmee meteen duidelijk dat deze ‘nieuwe oppositiegroep’ eigenlijk gewoon de oude door de VS gepatroneerde en dik betaalde antirevolutionaire beweging is.

Wie is Ramón Saúl Sánchez, Yunior García's adviseur?

 • Toen hij amper 16 jaar oud was, maakte hij deel uit van het Cubaanse Nationale Bevrijdingsfront (FLCN) en Alpha 66, en nam hij deel aan meer dan 20 terreurdaden, voornamelijk tegen Cubaanse vaartuigen en diplomatieke missies.
 • Hij was betrokken bij het tot zinken brengen van de vissersboten Plataforma I en IV bij de Bahama's, waarbij twee vissers gewond raakten, en bij het organiseren van de ontvoering van mensen in Venezuela, Mexico en de Verenigde Staten.
 • Leider van de terroristische organisatie Jóvenes de la Estrella, een groep waarmee hij op 17 oktober 1975 een bomaanslag pleegde op de luchthaven van Miami.
 • Dader van de bomaanslag in de lucht op een licht vliegtuig met vier Amerikaanse toeristen aan boord op weg naar Cuba in 1978.
 • Tweede bevelhebber van de CORU, die meer dan 90 terroristische aanslagen heeft gepleegd tegen Cubaanse installaties in diverse landen, waaronder de Verenigde Staten, met als beruchtste de bomaanslag op het vliegtuig van Cubana de Aviación boven Barbados, waarbij 73 mensen omkwamen.
 • Organisator van de aanslag op de Cubaanse vertegenwoordiging in Washington en van de pogingen tot moord op de Cubaanse ambassadeur bij de VN, Raúl Roa Kourí.
 • Trainer van verscheidene contrarevolutionaire elementen in een kamp in Nicaragua met het oog op het uitvoeren van acties tegen Cubaanse koopvaardijschepen.
 • Een van de verantwoordelijken voor de moord op Carlos Muñiz Varela, een jonge onafhankelijkheidsactivist en strijder voor de eenmaking van de Cubaanse familie binnen en buiten Cuba.
 • In februari 1995 maakte hij deel uit van de marineflottieljes van de organisatie "Cuba Independiente y Democrática" (Onafhankelijk en Democratisch Cuba).
 • Op 2 september van hetzelfde jaar organiseerde hij nog een flottielje, bij welke gelegenheid een van de schepen zonk, waarbij een persoon om het leven kwam.
 • Organisator van verscheidene schendingen van het Cubaanse luchtruim en zeegebied door flottielje, lichte vliegtuigen en helikopters, waarbij verscheidene doden en gewonden zijn gevallen en in Cuba materiële schade is aangericht.
 • Steunde de ontvoering van het kind Elián en leidde demonstraties tegen de VS Immigratie- en Naturalisatiedienst (INS) die de jongen wilde terugbrengen naar zijn vader in Cuba.
 • Hij was zeer actief bij fondsenwerving om Luis Posada Carriles en de rest van de terroristen te helpen die in Panama werden vastgehouden wegens het beramen van een aanslag tegen de Cubaanse president tijdens de 10e Ibero-Amerikaanse topconferentie.

Dit is geen gewone contrarevolutionair. Hij is een van de hoofdrolspelers in de ontwikkeling van de meest terroristische en anti-Cubaanse organisaties in Miami.

Cubadebate