In Honduras vallen doden bij protesten tegen de regering.

Al  maanden wordt er geprotesteerd en gestaakt tegen de frauduleus aan de macht gekomen president van Honduras, José Orlando Hernandez, maar sinds maandag staken ook de truckers van zware transporten de politie én de oproerpolitie mee …

De protesten die sinds midden april verhevigden werden aanvankelijk getrokken door de gezondheidswerkers en leerkrachten, maar ze krijgen nu de steun van transporteurs en zelfs de politie die hun hongerloon en slechte uitrusting niet meer nemen. Intussen raken door de transportblokkades steeds meer brandstofpompen leeg.

Gisteren woensdag viel er minstens één dode toen het leger op demonstranten schoot. De Hondurezen pikken het niet langer dat een regering die ze niet hebben verkozen het land steeds verder verarmt en onder druk van het IMF de weinige publieke dienstverlening die er nog is helemaal wil privatiseren: ook alle scholen en ziekenhuizen! Jasper Rommel schreef vorige maand een interview over deze toestand met een belangrijk vakbondsleider.

Betekenisvol is dat de rijkste man van het land , ex-voorzitter van het plaatselijke VBO: Adolfo Facusé, deze week openlijk uithaalt naar de regering en zegt dat ze onbetrouwbaar is want dat ze haar akkoorden niet naleeft .. 

Facussé heeft nauwe banden met het leger en een openlijke staatsgreep -weliswaar tegen een niet verkozen president - valt niet uit te sluiten. Gezien de wreedaardige rol van de Hondurese militairen in de onderdrukking van hun eigen volk de afgelopen decennia, is daar allerminst heil van te verwachten.

De betogers vragen steeds luider het ontslag van de frauduleus aangestelde president en zijn regering, maar willen zeker het leger niet aan de macht. Echte vrije verkiezingen is wat ze eisen.

De stakende politie benadrukt dat zij het niet zijn die op de betogers schieten.