Hoe gaat het nu op socialistisch Cuba? Een interview met Loraine Gonzalez

Loraine Gonzalez is een actief lid van Cubanismo.be en ging in de kerstvakantie op reis naar het eiland. Wij waren benieuwd hoe het haar daar was bevallen, een maand na de heropening van het toerisme dat bijna twee jaar geleden op slot ging en temidden de VS-blokkade, die nu scherper is dan ooit: Een interview

Op de foto Loraine (links) bij het splinternieuwe beeld van Eusebio Leal, wereldbekende leider van de restauratie van Oud Havana die vorig jaar overleed.

Een krant in de VS schrijft dat het momenteel hét moment is om Cuba te bezoeken omdat er nog niet veel toerisme is, je dus alles rustig kan bezoeken en dat je er voor covid veel veiliger bent dan in de VS. Klopt dat?

Dat klopt zeker, er is momenteel wegens Covid amper toerisme in Cuba en dat brak enorm mijn hart. Toerisme is altijd een van de grootste inkomsten voor het eiland en zijn bewoners geweest. Misschien is het omdat veel mensen nog schrik hebben om ver weg te reizen en dat begrijp ik, maar in Cuba zit je op dit moment veiliger dan in de V.S maar ook veiliger dan in België. Het aantal besmettingen ligt veel lager dan bij ons, dit omdat een grote deel van de bevolking reeds gevaccineerd is.Als je volledig gevaccineerd bent en de nodige maatregelen neemt en reisformaliteiten volgt kan je een perfecte en rustige reis naar Cuba doen. Misschien weten veel mensen ook niet dat Cuba sinds 15 november zijn deuren heeft heropend voor het toerisme. Ik las onlangs dat luchtvaartmaatschappij TUI fly zijn rechtstreekse vluchten vanuit Brussel naar Varadero heeft hervat, de prijzen zijn momenteel erg aantrekkelijk, ik zou zelf opnieuw willen vertrekken!

De Cubanen zelf hebben een zeer lastig jaar achter de rug met de pandemie en de blokkade die nooit scherper was dan vandaag. Wat zeggen zij daarover?

Het zijn inderdaad zeer zware tijden voor mijn familie, vrienden en alle Cubanen, niet enkel door de wereldwijde pandemie maar deze crisis wordt in Cuba verergerd door de opzettelijke verslechtering van de economische, commerciële en financiële blokkade die meer dan 60 jaar geleden door de regering van de Verenigde Staten is opgelegd. De meeste mensen hadden een beetje hoop met de nieuwe Amerikaanse president Joe Biden, ze hoopten op een versoepeling van het embargo maar niets was minder waar. De regering-Biden heeft alleen maar de economische belegering van het Cubaanse volk tijdens de ‘koude oorlog’ door Trump voortgezet. Cubanen blijven vechten voor opheffing van de blokkade. Ik merk wel een algemene vermoeidheid door de pandemie en de zware economische gevolgen van de blokkade, zoals lang aanschuiven om brood te kunnen kopen. Als Cubaan in het buitenland blijf ik van hier uit ook vechten voor de opheffing van de blokkade.

In juli kwamen enkele duizenden op straat om tegen hun regering te protesteren, n.a.v. de grote schaarste aan allerlei zaken. In november was er weer een oproep maar daar kwam niemand op af. Is dat protest een gespreksonderwerp in Cuba en wat zijn de meningen daarover?

De meningen variëren per generatie. Sommige jongeren zijn gemakkelijker te beïnvloeden dan anderen door sociale media zoals Facebook. Wat op 11 juli gebeurde was een sociale media-oorlog en de regering van de Verenigde Staten heeft hier gebruikt van gemaakt. Wat ik merk is dat er een open dialoog ontstaat tussen de oudere en de jongeren generaties en dit is wel een goede evolutie om zo onze eigen interne problemen aan te pakken.  Maar zolang we verstikt blijven door die moordende blokkade, zullen er tekorten en wanhoop blijven bestaan ​​en zullen frustraties ontstaan. Dat is wat er dus op 11 juli gebeurde. Ik heb anderzijds écht wel vertrouwen in de jongere generaties, ze zullen de lange strijd niet opgeven.

De pandemie is momenteel in Cuba beter onder controle dan in België. Zijn de Cubanen tevreden over het beleid daarrond en worden de maatregelen goed opgevolgd?

Klopt, de pandemie blijkt onder controle te zijn in Cuba en dat verbaast mij niet want de vaccinatiegraad is zeer hoog, inclusief kinderen vanaf 2 jaar. Wat mij wel heeft verwonderd is dat de mensen de maatregelen zeer goed naleven, we zijn niet het meest gedisciplineerde volk, maar als het over gezondheid gaat zijn we zeer strikt met ons zelf. Het is een beetje in ons ingebakken, gezondheid primeert. Misschien juist omdat we heel vaak met een tekort aan medicamenten hebben leren leven wegens de blokkade. Voor ons zelf zorgen en voor de andere is een stukje van elke Cubaan zijn DNA.

Er is bijvoorbeeld een algemene mondmaskerplicht ook op straat, de mensen dragen steeds hun mondmaskers ook kinderen, er is ook een soort sociale controle waar mensen elkaar aanspreken als hun mondmasker niet correct dragen bijvoorbeeld

Jij bent zelf een Cubaanse. Wat moet iemand die je land bezoekt zeker gezien of meegemaakt hebben tijdens haar of zijn verblijf?

Dat is een moeilijke vraag want er is heel veel wat de mensen zeker moeten zien!  Ik zal mij beperken tot de top vier. Een absolute must is de gemeente waar ik opgegroeid ben, Habana Vieja, dit is het oud historisch centrum dat onder leiding van Eusebio Leal, historicus van de stad volledig gerenoveerd werd. Voor mij is het pure nostalgie om door de straten en koloniale pleinen te lopen en het majestueuze Capitolio te bewonderen.Op nummer twee een wandeling langs de Malecon de La Habana, waar alle Cubanen hun vreugde of ongeluk vieren, waar jongeren en families hangen. Daar is het gegarandeerd couleur lokaal.

Het monument en museum van Ché in Santa Clara staat op de derde plaats. Als je richting Cienfuegos of Trinidad rijdt, kan je de perfecte stop inlassen aan het mausoleum van Ché, één van de meest indrukwekkende plaatsen voor mij als Cubaanse. Je vindt hier de zeer bijzonder plek waar de stoffelijke resten van Ché Guevara en andere revolutionairen bewaard worden, voor mij een zeer voorname plaats. Daarnaast heb je ook een museum waar je alles over het leven van Ché kan leren.

Op de 4de plaats mijn tweede favoriete koloniale stad: Trinidad. Je vind er een zeer gevarieerde mix van stad, natuur, strand. Slechts vier kilometers van de oude koloniale stad vind je een prachtige zandstrand en een paar kilometer verder kan je pittige wandelingen doen in de nationale park Topes de Collante.

Bedankt Loraine voor dit interessante gesprek. We hopen jou nog vaker aan het woord te horen over je land en over de strijd tegen de sabotage van de Cubanen en hun boeiende manier om hun samenleving vorm te geven.